02 • 03 • 2023

AS “Latvijas valsts meži” padome aicina valdi pēc iespējas ātrāk pabeigt pārbaudi un novērst nepilnības ilgtermiņa mežizstrādes līgumos

mezs ziema

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) padome atzinīgi novērtē uzņēmuma valdes operatīvi uzsākto ilgtermiņa mežizstrādes līgumu (IML) un 2013. gadā izveidotā IML pārveides procesa likumības un ekonomiskā izdevīguma auditu, un aicina pēc iespējas ātrāk novērst iespējamās nepilnības. AS “Latvijas valsts meži” noslēgtajiem IML ir jāatbilst labas pārvaldības principiem un jābūt ekonomiski pamatotiem.

LVM izvērtēs visus spēkā esošos IML, pārbaudot, vai nepastāv pamats šo līgumu izbeigšanai. Tiks vērtēts arī tas, kā IML pārveides procesā tikušas piemērotas normatīvajos aktos noteiktās procedūras IML pārveides procesā.

LVM padome uzdeva valdei sagatavot ziņojumu akcionāru sapulcei saistībā ar prokurora brīdinājumu par ilgtermiņa mežizstrādes līgumu pārveidošanas procedūras pārkāpumu nepieļaujamību.

AS “Latvijas valsts meži” padomes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis: “Esam gandarīti, ka vismaz pēdējais jeb trešais 2022. gadā uzsāktais IML pārveides process īstenots atbilstoši normatīvo aktu prasībām. To apliecina Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedras vadītāja, Dr. iur. Jāņa Kārkliņa sniegtais atzinums. Līdz ar to valdes ierosinātajai padziļinātajai izpētei ir jāsniedz atbildes uz prokurora brīdinājumā identificētiem riskiem tieši IML pārveides procesa sākumposmā un iesaistīto personu darbībās.”

LVM valdes un padomes pieņemtie lēmumi un rīcība laika periodā līdz 2013. gadam ir galvenais cēlonis prokuratūras secinājumiem par IML un IML pārveides procesu. 

Pēc prokurora brīdinājuma saņemšanas, LVM valde nolēma uzsākt visaptverošu auditu par IML un IML pārveides procesu. Tāpat valde operatīvi veica ilgtermiņa mežizstrādes līgumu pārveides procesa neatkarīgu pirmšķietamu juridisko izvērtējamu un secināja, ka iespējams nav nodrošināts atklāts un godīgs IML pārveides process, kas atbilstu labas pārvaldības principiem.

Prokuratūra iepriekš secināja, ka 2013. gadā izvēlētais ilgtermiņa mežizstrādes līgumu pārveides process nav bijis optimāls un apšauba vai LVM pārvaldes institūcijas līdz šim ir darījušas visu nepieciešamo, lai risinātu IML pārveidošanas jautājumu atbilstoši pārvaldes institūciju un publisko personu kapitālsabiedrību darbības principiem, tai skaitā attiecībā uz publisko iepirkumu rīkošanu.