02 • 03 • 2023

LVM Briselē pārrunā Eiropas klimata politikas ietekmi uz mežsaimniecību Latvijā

meza politika brisele

Lai diskutētu par Eiropas klimata politiku un tās ietekmi uz mežsaimniecības nozari, februārī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) valdes loceklis Toms Reiziņš un korporatīvo attiecību vadītāja Daiga Grīnfelde Briselē tikās ar Eiropas Korporatīvās pārvaldības institūta pārstāvjiem – vadītāju Elainu Makpartleinu (Elaine McPartlane) un izpilddirektoru prof. Marko Behtu (Marco Becht), kā arī Eiropas valsts mežu apsaimniekotāju asociācijas EUSTAFOR izpilddirektoru Pjotru Borkovski (Piotr Borkowski).

Klimata pārmaiņu mazināšanai Eiropas Komisija ir pieņēmusi priekšlikumu paketi, kas paredz, ka Eiropas Savienības klimata, enerģētikas, transporta un nodokļu politika līdz 2030. gadam būtu gatava samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas par vismaz 55% salīdzinājumā ar 1990. gada līmeni. Pašreiz tiek gatavota virkne priekšlikumu normatīvās vides izmaiņām un jaunu iniciatīvu ieviešanai, taču plānotajiem pasākumiem trūkst praktiskās ietekmes vērtējuma, vienlaikus tie jau šobrīd ietekmē AS “Latvijas valsts meži” attīstības plānošanu.

EUSTAFOR izpilddirektors Pjotrs Borkovskis (Piotr Borkowski) tikšanās laikā apliecināja, ka mežsaimniecības interešu pārstāvēšana Eiropas Padomē ir izaicinājumu pilna, prasot izturību un neatlaidību. 

LVM valdes loceklis Toms Reiziņš atklāj: “Sarunu laikā bijām vienisprātis, ka nepārtraukti sabiedrībai ir jāstāsta par meža nozari un jāskaidro ikviena zaļās vienošanās kontekstā pieņemtā lēmuma ieviešanas ietekme, jāapzinās ne tikai ieguvumi, bet vienmēr jāvērtē arī ekonomiskā ietekme. Ieviešot ilgtspējas pasākumus, vienlaikus neievērojot ģeogrāfisko, nacionālo interešu ievērošanu, īsā laikā varam zaudēt gadu desmitu garumā radīto meža nozares konkurētspēju pasaules mērogā.”

Eiropas Korporatīvās pārvaldības institūts ir starptautiska zinātniska bezpeļņas organizācija, kas nodrošina platformu izziņai, debatēm un dialogam starp akadēmiskajiem spēkiem, likumdevējiem un praktiķiem – uzņēmējiem, koncentrējoties uz korporatīvās pārvaldības un ilgtspējas jautājumiem un palīdzot labāko prakšu ieviešanā. 2022. gada novembrī LVM pievienojās Eiropas Korporatīvās pārvaldības institūtam, iekļaujoties Eiropas korporatīvās pārvaldības saimē.