16 • 09 • 2022

Šogad Latvijas valsts mežos dzēsti 100 meža ugunsgrēki

uguns copy

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajā teritorijā šogad dzēsti 100 meža ugunsgrēki, kas ir aptuveni 30 % no visiem Latvijā šogad fiksētajiem meža ugunsgrēkiem. Kopējā uguns skartā meža platība šogad bijusi 44 ha, kas ir 5 reizes mazāka nekā pērn. Salīdzinot ar 2021. gadu līdz šim laikam ir izcēlušies par 58 meža ugunsgrēkiem mazāk. Aptuveni puse no uguns skartās meža platības ir jaunaudzes.

attels133

“2022. gada meža ugunsnedrošo laikposmu – no maija līdz septembrim – var raksturot kā mierīgu, jo tikai 10 gadījumos uguns skartā platība pārsniedza vienu hektāru. Neskatoties uz salīdzinoši karsto vasaru, regulāri veidojās nokrišņi, kas neļāva meža zemsedzei pilnībā izžūt. 2018. gadā izveidojās situācija, kad vairāk nekā mēnesi ilgā periodā jūnija un jūlija mēnešos nebija nokrišņu, kā rezultātā izcēlās pēdējās desmitgades lielākais meža ugunsgrēks Stiklu purvā,” skaidro LVM Meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

Šī gada lielākais meža ugunsgrēks – 16,4 ha platībā – izcēlās maija vidū Rietumvidzemes reģiona Rūjienas iecirknī. 13 ha no šīs teritorijas bija priežu jaunaudze. Ņemot vērā, ka ugunsgrēks izcēlās pavasarī ar salīdzinoši ātru skrejuguni, pastāv iespēja, ka jaunaudze neaizies bojā.

uguns2

Savukārt visvairāk meža ugunsgrēku – 40 – bija izcēlušies Dienvidlatgales reģionā.

“Galvenie ugunsgrēku izcelšanās iemesli nemainās un tie saistīti ar cilvēku apzinātu vai neapzinātu, neuzmanīgu rīcību. Ir pamatotas aizdomas, ka 14 ugunsgrēki izraisīti ļaunprātīgi, par ko informēta Valsts policija. Pārsvarā tie saistīti ar enerģētiskās koksnes kaudžu aizdedzināšanu,” stāsta LVM Meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

uguns3

Savukārt septiņu meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir saistīts ar elektrolīniju īssavienojumu, uzkrītot vēja izgāztam kokam uz elektrolīnijas.

uguns tikls copy

Valsts meža dienests 12. septembrī  ir atcēlis meža ugunsnedrošo laikposmu visā valsts teritorijā, kas bija spēkā no maija sākuma, līdz ar to arī atcelti atsevišķi ierobežojumi, kas noteikti Ugunsdrošības noteikumos. Neskatoties uz ierobežojumu atcelšanu, arī turpmāk jebkuram meža apmeklētajām ir jāievēro ugunsdrošības prasības, jo arī šajā rudens laikā līdz ziemas un sniega iestāšanās brīdim mežā var izcelties ugunsgrēki.

Lasīt vairāk: