10 • 12 • 2021

Saulkrastu novada pašvaldības un LVM pārstāvji vienojas par turpmāko sadarbību

jaunaudze sniega2

Lai apzinātu un apspriestu saulkrastniekiem aktuālos jautājumus par valsts mežu apsaimniekošanu Saulkrastu apkārtnē, šonedēļ tikās AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un Saulkrastu novada pašvaldības pārstāvji. Tikšanās laikā tika meklēti risinājumi, kā Saulkrastu apkārtnē salāgot vietējo iedzīvotāju rekreācijas iespējas ar ilgtspējīgu un atbildīgu valsts meža apsaimniekošanu, kas paredz arī ekonomiskā labuma gūšanu valstij no koksnes ieguves.

Saulkrastu novada pašvaldības pārstāvji apņēmās noteikt teritorijas, kur nepieciešams vienoties par atsevišķu valsts meža apsaimniekošanas plānu ar papildu nosacījumiem un principiem, kas paredzētu, piemēram, cirsmas lielumu, mežizstrādes darbu veikšanas laiku un citus principus. LVM savukārt apņēmās izskatīt un vērtēt pašvaldības piedāvātās teritorijas un noteiktos kritērijus, lai tos piemērotu saimnieciskajā darbībā.

Papildus tam Saulkrastu novada pašvaldība apņēmās arī izvērtēt iespēju normatīvajos aktos noteiktā kārtībā pārņemt atsevišķas valsts meža teritorijas pašvaldības īpašumā, lai īstenotu likumā noteiktos principus un mērķus, piemēram, ierīkotu meža parkus atpūtai.

Lai iespēju robežās nākotnē izvairītos no situācijām, kad mežsaimniecisko darbu izpildes laiks var traucēt iedzīvotājus, abas puses bija vienisprātis, ka nepieciešams nodrošināt plašāku iedzīvotāju informēšanu, izmantojot pašvaldības informācijas kanālus. Tas ļautu novada iedzīvotājus informēt par plānotajiem meža apsaimniekošanas darbiem, kas saskaņā ar meža apsaimniekošanas plānu, paredzēti arī nākamajos gados, tai skaitā meža kopšanas cirtes 2022. gadā.

Saulkrastu pilsētā LVM apsaimniekotu mežu nav, taču ap Saulkrastiem plašā teritorijā izvietoti 25 dārziņu kooperatīvi, kuros dzīvo 12000 Saulkrastu novadā deklarējušies iedzīvotāji. Starp un ap šiem kooperatīviem atsevišķu meža masīvu veidā atrodas LVM valdījumā nodotie valsts meži.

Lasīt vairāk: