21 • 01 • 2021

Sēne ar “ragiem” – briežu ksilārija

briezu ksilarija c0105t01 54

Gada dzestrais laiks ir īstais brīdis, lai, dodoties mežā, uzietu tādus dārgumus kā dažādas uz koksnes mītošas sēņu sugas. Viena no tādām ir briežu ksilārija (Xylaria hypoxylon). Neparastā briežu ksilārija, kas izskatā līdzinās brieža ragiem, bieži atrodama uz mirušas koksnes – celmiem, kritalām un zemē nobirušiem zariem. Visai parasta šīs sēnes augtene ir arī veci, neliela diametra lapu koku celmi.

Latvijas meži ar briežu ksilārijas augļķermeņiem ir pilni cauru gadu, un tā atrodama arī parkos un dārzos. Jā, varbūt tā ir mazliet parasta, taču – maz ievērota sēne. Tāpēc jāzina, kur meklēt, un jāspēj to ieraudzīt! Briežu ksilāriju augļķermeņi izmērā ir nelieli – vien 1–8 cm gari, tikai 2–8 mm plati un ne vairāk kā 5 mm biezi.

Augļķermeņus var izdoties ieraudzīt visu gadu, tomēr daudz biežāk tie pamanāmi rudenī un, ja vien nav apslēpti zem sniega, arī ziemā. Meklējot jālūkojas pēc atmirušas lapu koksnes. Tiesa, reizēm izskatās, ka briežu ksilārijas augļķermeņiem ar kokiem nav nekādas saiknes, jo tie slienas augšup no līdzena, bieza sūnu klāja. Tomēr, ja pataustīsiet, tad sajutīsiet – zem sūnām slēpjas trūdošas koksnes atliekas. Parasti briežu ksilārijas augļķermeņi aug grupās, lielākoties ciešās grupās. Ja atrasts viens, tuvumā jābūt vēl citiem.

Briežu dzimtas lielo zvēru ragu forma

To, ka briežu ksilārija ir tipiska ksilotrofa (no koksnes pārtiekoša) sēne, apliecina tai piešķirtais zinātniskais nosaukums Xylaria, kas darināts no grieķu vārda xylon  (xylon grieķu valodā nozīmē koks). Vērtējot sēni pēc tās augļķermeņu izskata, zināmā mērā pamatots ir arī latviskajā nosaukumā iekļautais vārds “briežu”, lai gan piemērotāks būtu “briežragu”, jo augļķermeņi nevis līdzinās briežiem vai kalpo par barību briežiem, bet sēnes paplašinātā augšdaļa, kas vairāk vai mazāk sazarota, ir briežu dzimtas lielo zvēru ragu formā. Taču daudzžuburaini askokarpi ar gariem, cilindriskiem “zariem", kas tiešām līdzīgi staltbrieža ragam, ir retums. Biežāk ieraugāmi plati un plakani “ragi” ar salīdzinoši īsu “zarojumu”, gluži kā alnim, tāpēc sēnei vairāk atbilstu nosaukums “alņragu ksilārija”. Te gan jāpiebilst, ka ļoti bieži atrodami augļķermeņu eksemplāri ar neizteiktu un niecīgu augšdaļas zarojumu vai pat bez tā.

Lai kāda būtu briežu ksilārijas augļķermeņu augšgala forma, apakšējā daļā tie allaž ir cilindriski, mēdz būt gan taisni, gan saliekti, gan izlocīti.

briezu ksilarijas ragi var but dazadi c0105t01 52

Attīstoties, maina izskatu

Briežu ksilārija vairojas ar divu veidu sporām – konīdijām (bezdzimuma sporām) un askosporām (dzimumsporām). Konīdijas visbiežāk veidojas rudenī un ziemā uz augļķermeņu virsmas un iekrāso tos augšgalā un vidusdaļā balti vai pelēcīgi apsarmotus. Patiesībā sēnes augļķermeņi jeb askokarpi ir viscaur ogļu melni, to augšdaļas konīdijstadijas periodā gaišas padara tieši pulverveida pārklājums ar bezdzimuma sporām. Ja gadās ieraudzīt pavisam jaunus augļķermeņus, tie var izrādīties gaiši iepūderēti visā garumā līdz pat apakšai. Rūpīgāk ieskatoties, redzams, ka daudzu jauno balto augļķermeņu paši gali ir nodalīti un tie ir nedaudz tumšāki – šķiet, ka tos sedz gaiši brūnas “micītes”.

Sēnei attīstoties, iestājas asku stadija jeb teleomorfa, kad nobriedušos augļķermeņus vairs neklāj konīdijas. Parasti tas notiek pavasarī, bet ne vienmēr. Tad augļķermeņi visā garumā ir melni un “rotāti” ar daudziem nelieliem, ieapaļiem izcilnīšiem. Sēnes augļķermeņu iekšienē šai stadijā atrodas melnas dzimumsporas (askosporas). Nereti var paveikties vienviet un vienkop atrast dažāda vecuma un pat atšķirīgu stadiju augļķermeņus. 

Lai atpūta mežā nes jaunus piedzīvojumus un novērojumus!

Lasīt vairāk: