03 • 12 • 2020

Kā kopt puansetiju jeb Ziemassvētku zvaigzni?

pukes labotas2

Ziemas saulgriežu gaidīšanas laikā mājas tiek rotātas ar gaismām un svētku rotājumiem, kuru starpā bieži redzams krāšņs augs ar sarkani zaļām, lielām lapām. Tā ir puansetija (Euphorbia pulcherrima) – viens no spilgtākajiem Ziemassvētku simboliem teju visā pasaulē. Daudzi šo augu iegādājas katru gadu no jauna, taču patiesībā puansetija ir daudzgadīgs telpaugs. Latvijas valsts mežu vēstniecības pārdevēja–konsultante Līga Urtāne skaidro, kā rūpēties par augu, lai arī nākamajos Ziemassvētkos tā priecētu ar tikpat sarkanām lapām un piešķirtu svētkiem īpašu gaisotni.

Puansetijas ar košām krāsām mūs priecē 1,5–2 mēnešus, viss atkarīgs no kopšanas. Augsnei podiņā arvien jābūt mitrai, tomēr nevajadzētu pārlaistīt, citādi augs aizies postā sakņu kakla puves dēļ. Nedrīkst liet ūdeni uz lapām – uz tām var parādīties plankumi.

Arī pēc uzziedēšanas augs vēlas saņemt barības vielas, tāpēc katrā laistīšanas reizē ieteicams ūdenim pievienot ļoti vājas koncentrācijas pilnmēslojumu, kas paredzēts ziedošiem augiem.

Puansetiju ieteicams novieto gaišā vietā 16–22 °C temperatūrā, bet ne radiatoru tuvumā, jo karstais, sausais gaiss saīsina tās mūžu.

Lai saglabātu puansetiju arī pēc svētkiem, tā jānovieto gaisā, piemēram, uz palodzes, bet ne tiešos saules staros. Augam pēc noziedēšanas aptuveni divus mēnešus ir atpūtas periods, tāpēc šajā laikā vēlams nodrošināt 13–15 °C temperatūru. Laistīšanu šajā laikā samazina, nepieļaujot sakņu kamola iekalšanu. Vēlāk augu var pārstādīt lielākā podā, irdenā, ūdens un gaisa caurlaidīgā, trūdvielām bagātā augsnē. Veģetācijas periodā par jebkuru nepatikšanu puķe ziņos ar lapu nomešanu, kam par iemeslu visbiežāk ir iekaltēšana vai pārlieku liels mitrums.

Veicot tumšošanu, augi ziedēs arī nākamajā gadā, bet ne tik bagātīgi, tiem veidosies sīkākas lapas, bet augums būs liels.

Svētki ar eko rotājumiem

Radīt Ziemassvētku noskaņu ar augu, kas, pareizi kopts, turpinās augt vēl ilgi pēc svētkiem, kļūst arvien iecienītāka izvēle daudzās ģimenēs. Arī svētku eglītes godā arvien biežāk tiek izvēlēta podā augoša eglīte. Turklāt mirdzošos rotājumus nomaina no dabas materiāliem darinātie svētku rotājumi ar neatkārtojamu smaržu un tekstūru.

Latvijas valsts mežu vēstniecībā Rīgā, Vaiņodes ielā 1, atrodamas ne vien Latvijā audzētās puansetijas un LVM kokaudzētavu darbinieku darinātās eko bumbas, bet arī adventes vainagi un daudzi citi rotājumi, kas ļaus ieraudzīt un sajust dabas skaistumu un brīnumu! Šeit var izvēlēties un pasūtīt arī podiņā augošu eglīti no LVM kokaudzētavām. Izvēlei pieejamas dažāda augstuma un veida egles: neliela piramīda, ligzdiņa, eglīte ar savdabīgu skraju vainagu, kurā būs daudz vietas rotājumiem vai, piemēram, eglīti ar blīvu vainagu, kuru rotāt ar smalkākiem un mazākiem rotājumiem.

Svētku laikā Latvijas valsts mežu vēstniecība atvērta darbdienās no pulksten 9 līdz 18. Klientiem pieejama bezmaksas autostāvvieta, paņemot iebraukšanas žetonu vienai stundai. Tālrunis uzziņām 23280001.

Lai gaišs un brīnumains šis svētku gaidīšanas laiks!

Lasīt vairāk: