20 • 07 • 2018

Postošais ugunsgrēks Valdgales pagastā skar valsts mežus

images lvm jaunumi 2018 ugunsgreks 20180719 wa0003 copy jpg 1532065158 fit 1024 768

Jau vairākas dienas turpinās ugunsgrēka dzēšanas darbi Talsu novada Valdgales pagastā un nelaimes novēršanā iesaistījušies arī AS "Latvijas valsts meži" (LVM) darbinieki. 

Ugunsgrēks, kas sākotnēji izcēlies valsts nozīmes dabas lieguma "Stiklu purvs" tuvumā esošajā kūdras purvā, sasniedzis arī meža teritoriju. Lai gan uguns izplatība daudz kur ir ierobežota, vēl joprojām ir vietas, kurās liesmas turpina izplatīties. 

Par situāciju ziņo LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks: "Meža ugunsgrēks ir izcēlies izstrādes kūdras purva teritorijā un šobrīd izplatās LVM  apsaimniekotajā mežā. Tā kā skarts ir arī valsts nozīmes dabas liegums “Stiklu purvi”, deg gan dabas lieguma zona, gan dabas parka zona, gan regulējamā režīma zona, kurā ir aizliegta mežsaimnieciskā darbība un apgrūtināta piebraukšana ar ugunsdzēsības transportu.”

"Pašlaik ar LVM pakalpojumu sniedzēju palīdzību tiek zāģēta platāka ceļa trase, lai spētu uguni "notvert". Vakar tika veikts uzlidojums ar dronu, lai precizētu ugunsgrēka frontes un flangus un labāk saprastu turpmākos soļus. Dzēšanas darbus koordinē un vada Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD)," turpina eksperts.

Saskaņā ar Valsts meža dienesta statistiku, 2017. gadā dzēsti 423 meža ugunsgrēki 265 hektāru platībā. 76% gadījumu meža ugunsgrēka izcelšanās iemesls ir bijusi neuzmanīga rīcība ar uguni, bet 9% gadījumu tā ir bijusi ļaunprātīga dedzināšana. 

Visos Latvijas mežos joprojām saglabājas augsts ugunsbīstamības stāvoklis, tāpēc jābūt īpaši uzmanīgiem. Pastāv  liels risks, ka  katrs izsmēķis, ko kāds, tai skaitā arī ogotājs vai sēņotājs, nometīs, var izraisīt meža ugunsgrēku.

LVM kopš savas dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.