03 • 07 • 2017

Laiks ļauties dabai

mammadaba laujies dabai

Kad dabas māte mūs ķircina ar spēcīgiem negaisiem un vasarai neraksturīgu vēsumu, ir iznācis jaunais mammadaba žurnāls "Ļaujies dabai". Šoreiz lasītāji aicināti ļauties dabas aicinājumam! Katram tas būs atšķirīgs – cits dosies krāšņu ainavu medībās, bet cits – tepat uz piemājas pļavām, lai vāktu gardas tējas garajiem rudens un ziemas vakariem.

Ja mainīgie laikapstākļi kļuvuši par spēka zagļiem un rodas sajūta, ka ikdienas darbos soļa raitums nav tāds kā ierasts, ir vērts doties uz tuvējo mežmalu uzkrāt spēkus. Tur, dabas aptiekā, var stiprināties ar visiem tik labi pazīstamo un iemīlēto melleni, kas ir īsta antioksidantu bumba. Taču ir vērts atcerēties arī par augiem, kuriem, iespējams, ikdienā paskrienam garām. Vai atminies vīgriezi, kuru vēl nesen pini vainagā? Tā tīri labi iederēsies arī ikrīta tējas krūzē!

Gadījumā, ja piemājas pļava jau nopļauta, var droši doties uz Zemgali – tur, apmeklējot visdažādākos tūrisma objektus, tuvumā noteikti atradīsies kāds augs, ko paķert sev līdzi! Šādam nolūkam der noskatīt arī tādas vietas kā Kartavkalna dabas taka ar tās koku alejām un krāšņajiem pauguriem, vai vēsturiskais Ložmetējkalns.

Kādu garāku nedēļas nogali aicinām veltīt Daugavas krastos izvietoto skatu torņu ainavu aplūkošanai. Ikviens tajos atradīs ko sirdij tuvu – pilsētas ainu piekritējiem pievilcīgs šķitīs Zaķusalas televīzijas tornis, bet skatu uz Daugavas senlejas glabātajiem dārgumiem pavērs Lazdukalna tornis.

Tomēr, ja brauciens plānots Kurzemes pusē, maršrutā noteikti vērts iekļaut Jaunpils pagastā esošo Elles kalnu. Šeit esot radies pats velns, taču, iespējams, ne tāds, kādu mēs to atceramies no bērnībā lasītajām pasakām un nostāstiem. Pēc notikumiem pilnās dienas spēkus varēs atgūt LVM atpūtas un tūrisma centrā “Spāre”, kas kā īsta miera osta aicina pavadīt laiku Gulbju ezera krastā.

Savukārt par to, kā Līgatnes pusē tiek svinēti Līgo svētki, stāstīs Vidvuds un Iveta Medeņi – folkloristi, radio personības un aktīvi ceļotāji.

Atliek vien kartē atzīmēt apmeklējamās vietas un doties ceļā!

 

AS “Latvijas valsts meži” jau devīto gadu izdod mammadaba žurnālus, kuros tiek stāstīts par ievērojamākajiem LVM apsaimniekotajiem atpūtas objektiem, dabas takām, purva laipām, torņiem, alām, ezeriem, kokiem u. c. atradumiem mežā.