06 • 07 • 2016

Noslēdzoties meža atjaunošanai, atsāk jaunaudžu kopšanu

 IMG 8747

Meža atjaunošanas pavasara cēliens ir noslēdzies – teju 8000 hektāru lielā valsts mežu platībā iestādīti vairāk nekā 21 miljons augstvērtīgu meža koku. Taču tas nenozīmē, ka rosība mežā ir apsīkusi, – lai jaunais mežs augtu skaists un izturīgs, AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajās platībās tiek veikta agrotehniskā kopšana, jūlijā ir atsākta arī jaunaudžu kopšana.

AS “Latvijas valsts meži” LVM Meža atjaunošanas un kopšanas vadītāja Dace Ozola atklāj, ka 57% no pavasarī apstādītās platības aizņem priede, 37% – egle, bet atlikušajā platībā – bērzi un citu sugu koki. Atlikušie meža stādīšanas darbi tiks turpināti rudenī.

Līdz ar meža atjaunošanas pavasara cēliena noslēgšanos darbi mežā nebūt neizsīkst. Lai jaunais mežs augtu skaists un izturīgs pret vēju un snieglauzi, ledlauzi, par to jārūpējas, nodrošinot kokiem pēc iespējas labvēlīgākus augšanas apstākļus. Katram kopšanas darba posmam ir savs mērķis.

Īsi pēc meža iestādīšanas veic agrotehnisko kopšanu, lai atbrīvotu jaunos stādījumus no zālaugu apēnojuma un sakņu konkurences, ļaujot kociņam augt netraucēti. “Šogad šādā veidā plānots izkopt 23,3 tūkstošus hektāru, pamatā mākslīgi atjaunotās platības vecumā līdz četriem gadiem,” teic LVM Meža atjaunošanas un kopšanas vadītāja Dace Ozola. Liela vērība tiek pievērsta priežu un bērzu stādījumiem. Šīs koku sugas ir jūtīgas pret apēnojumu, tām nepieciešama saules gaisma.

“Agrotehniskās kopšanas darbs ir darba veids, kas tiek darīts atkarībā no nepieciešamības noteiktajā platībā. Ja vasara ir sausa un auksta, un aizzēlums veidojas lēni, nav nepieciešamība kopt platības, bet, ja vasara ir nokrišņiem bagāta, silta vai pat karsta, – platības, kur nepieciešama agrotehniskā kopšana, būs vairāk, nekā plānots. Šādai situācijai esam gatavi,” skaidro Dace Ozola.

Jūlijā valsts mežos ir atsākta intensīva jaunaudžu kopšana jeb kulturkopšana, kas pavasarī ik gadu, lielā daļā platību, tiek pārtraukta putnu ligzdošanas laikā. Pavasara un vasaras periodā jaunaudžu kopšanas darbi netiek veikti putnu aizsardzībai izveidotajos mikroliegumos un to buferzonās, īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, ūdeņu un purvu aizsargjoslās.

Jaunaudžu kopšana tiek veikta, lai ne tikai izveidotu augšanas apstākļiem piemērotu audzes sastāvu un uzlabotu koku augšanas apstākļus, veidojot veselīgas, noturīgas, pēc iespējas vienmērīgākas audzes, kas ļauj kokiem augt ātrāk un būt veselīgākiem, bet arī, lai samazinātu sniega un vēja bojājumu riskus, saglabātu un veidotu sugu daudzveidību, vizuālo kvalitāti un kultūrvēsturisko mantojumu un samazinātu nākotnes mežizstrādes izmaksas. Jaunaudžu kopšanai  izmanto  krūmgriezi un  motorzāģi.

LVM eksperti aicina meža velšu vācējus būt vērīgiem jaunaudzēs, kur aug bagātīga aveņu raža, un izpļautajās vagās pārvietoties uzmanīgi, lai zem kājām nesamītu jauno meža stādiņu.

Lasīt vairāk: