19 • 08 • 2015

Ogas un sēnes mežā

DSC 0171

Latvijas mežos patlaban pilnā sparā rit ogu laiks: meža avenes, mellenes, zilenes, brūklenes un – kur skaties, kur ne – arī gaileņu saime un citas sēnes. Mežā, kas vilināt vilina ar savām veltēm un iespējām atpūsties, ikvienam ir iespēja brīvi uzturēties un doties mājup ar pilnu grozu meža veltēm. Tomēr der zināt un atcerēties dažus svarīgus priekšnoteikumus patīkamai atpūtai mežā.

Latvija ir viena no retajām valstīm Eiropā, kur valsts un pašvaldības mežā ikvienam atļauts brīvi pārvietoties, vākt ogas, augļus, riekstus un sēnes. Relatīvi brīvi sēņot un ogot var arī mežiem bagātajā Somijā, Norvēģijā un Zviedrijā, turpretim Vācijas mežos drīkst pārvietoties tikai pa takām, arī Anglijā nav pieņemts staigāt pa mežu ar sēņu grozu rokās.

Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS šogad veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 82% Latvijas iedzīvotāji labprāt dodas uz mežu, lai sēņotu, ogotu un atpūstos mežā. AS „Latvijas valsts meži” (LVM) aicina iedzīvotājus doties uz mežu, ievērojot piesardzības un kārtības priekšnoteikumus. „Mežs ir vesela dzīvu radību kopa. Pret to jāizturas ar cieņu un pietāti,” teic LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže.

Eksperts uzsver, ka pirms došanās mežā ir jāizvēlas piemērots apģērbs un apavi. Uz mežu nevajadzētu doties vieglās vasaras kurpēs vai sandalēs, drīzāk - zābakos. Jo gaišākas drēbes ogotājam vai sēņotājam, jo lielāka iespējamība, ka uz apģērba atradīsies vairāk ērču. Uz gaišas krāsas apģērba tās ir vieglāk pamanīt, bet ērcēm gaišā krāsa saistās ar siltumu. „No meža dzīvniekiem nav jābaidās. Čūskas ir ļoti bailīgi radījumi. Labākais variants, kā no tām izbēgt, ir iet tā, lai saules stari krīt pakausī. Sajūtot ēnu, čūskas mūk,” zina stāstīt Kaspars Riže.

30780003

Iecienītākā iedzīvotāja nodarbe mežā ir sēņošana. Lai gan Latvijā ēdamo sēņu sugu skaits varētu būt tuvu 500, cilvēki uzturā izmanto 20 – 50 sēņu sugu. Sēnes jālasa tikai tās, kas ir labi zināmas. Vislabāk tās ir nogriezt ar nazi, nevis izraut no zemsedzes. Lai nogrieztās sēnes nesaspiestos un nesakarstu, tās jālasa grozā.

Ogotājiem nebūtu ieteicams lasīt ogas gar šosejām un citiem bieži izmantotiem ceļiem, jo automašīnu radītais piesārņojums ir uzkrājies ogās. Kopumā melleņu šogad ir samērā daudz, tomēr ir arī atsevišķas vietas, kur raža nav padevusies.

Valsts mežā nav aizliegts melleņu lasīšanā izmantot palīglīdzekļus, tā saukto ogu „kombainu”. Ievācot ogas šādā veidā, notiek mazo zariņu nolaušana, kas, protams, ietekmēs ražu nākamajos gados. Taču, piemēram, zilenes ar „kombainu” lasīt nav lietderīgi, jo tās nogatavojas ļoti nevienmērīgi. Zaļās ogas nenogatavosies, sažūs, un būs jāizmet. Ogas lasīt ar „kombainu” ir aizliegts dabas liegumos.

Dodoties mežā, jāievēro meža ugunsdrošības noteikumi, turklāt jādomā, kā nebojāt meža augsni un meža infrastruktūru, nepiesārņot mežu ar atkritumiem, ievērot noteikto kārtību atpūtas vietu izmantošanā, nepostīt putnu ligzdas un skudru pūžņus un citādi nekaitēt meža augiem un dzīvniekiem.

Lai padarītu atpūtu patīkamāku, uzņēmums ir izveidojis vairāk nekā 350 dažādas atpūtas vietas, kur ogotājiem un sēņotājiem būtu ērti atpūsties, atvilkt elpu un paēst pusdienas. Sameklēt sev piemērotu atpūtas vietu iespējams vietnē mammadabakarte.lv.