01 • 03 • 2022

LVM turpina mežizstrādes darbus Latvijas un Baltkrievijas robežjoslā

robeza2

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) turpina operatīvu koksnes apauguma novākšanu vairāk nekā 30 kilometru kopgarumā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, lai nodrošinātu ātru un efektīvu ārējās sauszemes robežas apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras izbūvi.

Nocirstajos robežjoslas posmos tiek veikta bīstamo koku novākšana, ciršanas atlieku pievešana, kā arī uzsākta koksnes produktu piegāde klientiem. Lai nodrošinātu kvalitatīvu informāciju valsts robežas izbūves darbu veicējam, tiek apkopota informācija par posmiem, kur veikta pievešanas ceļu stiprināšana ar koksnes produktiem, kā arī apzināti ceļi, ko iespējams izmantot robežas izbūves darbu nodrošināšanā. Informācija tiks sagatavota un nodota AS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ).

“Robežas būvniecības darbu gaitā jāpārvar virkne izaicinājumu, kas kavē plānoto darbu termiņus.  Piemēram, profesionālu arboristu piesaiste lielāko koku nozāģēšanai robežas pagaidu žoga tuvumā un bīstamo koku novākšana bez lielās tehnikas iesaistes, kas negarantē pareizu koku gāšanas virzienu. Tāpat saskaramies ar risku bojāt ierīkoto infrastruktūru un aprīkojumu – informatīvās zīmes, nojumes, gājēju tiltiņus un citus elementus, kas atrodas mežizstrādes plānoto darbu robežjoslā,” skaidro LVM Dienvidlatgales reģiona mežizstrādes vadītājs Māris Guļāns.

Lai nodrošinātu ātru un efektīvu ārējās sauszemes robežas apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras izbūves procesu, Saeima pērn 12. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma Ārējās sauszemes robežas infrastruktūras izbūves likumu. Ņemot vērā izmaiņas starptautiskajā drošības vidē un to, ka konstatēts Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgas šķērsošanas gadījumu skaita straujš pieaugums, ārējās robežas apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras izbūve jānodrošina iespējami ātri.

AS “Latvijas valsts meži” ir atbildīgs Latvijas sabiedrības loceklis, kas īsteno šo atbildību vairākās jomās atbilstoši sabiedrības interesēm.

Lasīt vairāk: