16 • 12 • 2016

Noslēgusies “atlaid mammu!” pirmā sezona

1

10. decembrī Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē notika akcijas “atlaid mammu!” pirmās sezonas noslēguma ceremonija, kurā tikās makšķernieki un atbildīgas makšķerēšanas draugi, lai dalītos iespaidos par “ķer un atlaid” lielās zivis kustības nepieciešamību. Neizpalika piedzīvotie stāsti, ekspertu vērtējumi un novērojumi, kā arī konkursa uzvarētāju sumināšana.

“Kopā esam veiksmīgi aizvadījuši pasākumu viena gada garumā – “atlaid mammu!” Latvijas valsts mežu apsaimniekotajos ezeros. Mērķis viens – aicināt domāt savādāk! Ne tikai ķert, bet arī laist vaļā noķertos lomus. Tad akcijas rezultāts pārvēršas goda nozīmītēs, iegūstot arī titulu – Goda makšķernieks,” tiec Māris Olte, kurš visas sezonas laikā makšķerniekus aicināja doties uz AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajiem ezeriem, lai baudītu makšķerēšanas prieku un piedalītos konkursā “atlaid mammu!”.

“Prieks, ka makšķernieki atsaucās mūsu aicinājumam un atlaida lielās zivis. Cilvēki izrādīja interesi un iesūtīja konkursam savus pieteikumus, līdz ar to mēs, kā ezera apsaimniekotājs, zinām, ka tā lielā zivs ezerā turpina dzīvot, tā nārstos un radīs jauno paaudzi, tādējādi bagātinot ūdenstilpnes zivju resursus,” teic LVM Rekreācija un medības” parku iecirkņa vadītājs Kristaps Didže. “Nākamgad noteikti turpināsim šo akciju, siles laivu bāzēs būs pieejamas, sacensība makšķernieku vidū par lielāko atlaisto zivi arī būs. Jo lielāka zivs atlaista, jo lielāks prieks,” piebilsts Kristaps.

Tikšanās reizē makšķernieki ir vienisprātis – augot copmaņu meistarībai – zivju izmēri nepieaug. Tāpēc ir atbildīgi jārūpējas, lai lielie lomi būtu sastopami arvien biežāk. LVM Kaņiera ezera uzraugs Anatolijs Jakuņins, kurš par uzraugu strādā jau deviņus gadus, ir daudz piedzīvojis un dzirdējis citu par citus interesantākus un neticamākus makšķernieku stāstus. “Makšķernieku kultūra šo gadu laikā ir krietni augusi. Vairāk nekā puse makšķernieku, kuri brauc uz mūsu ezeru, brauc un laiž vaļā zivis, arī pirms šīs akcijas. Tā ir daudzu makšķernieku pārliecība,” novērojis pieredzējušais ezera uzraugs.

Viņam piekrīt arī LVM Lielauces ezera uzraugs Arnis Fišers, kurš novērojis, ka tieši jaunākas paaudzes makšķernieki ir gatavi izmēģināt ko jaunu, gatavi jau šodien dot savu ieguldījumu nākotnes zivju resursu bagātināšanā, ar lielu aizrautību piedaloties arī konkursā. Viņš arī prognozē, ka nākotnē šī akcija iemantos arvien lielāku atsaucību makšķernieku vidū, dodoties ezerā ar mērāmo sili rokās, un atgriezīsies krastā ar krāšņiem video stāstiem par nomērītajām un saudzīgi atlaistajām zivīm.

Konkursa dalībnieks, kurš novembrī noķēris un atlaidis lielāko zivi – Juris Bārtulis, min, ka lielās zivis atlaiž, lai tās aug vēl lielākas un sagādā vēl lielāku prieku kādam citam makšķerniekam. “Gulbju ezeru uzskatu par “savējo”, makšķerēju te jau vismaz 10 gadus. Šajā laikā bijuši daudz un dažāda lieluma lomi,” stāsta Juris, kurš LVM Gulbju ezerā noķēris un atlaidis 69 centimetrus garu līdaku.

“atlaid mammu!” pirmās sezonas galveno balvu izcīnīja Raimons Mārtiņš, kuram izdevās iemūžināt filmas cienīgu zivs atlaišanas video. Septembrī Raimons noķēra un atlaida 102 centimetrus garu līdaku LVM Tērvetes ūdenskrātuvē. ““Ķer un atlaid” ir mana iekšējā pārliecība. Piedalīties šajā konkursā ir īsta bauda, paldies,” teic Raimons.

Kopumā “atlaid mammu!” pirmajā sezonas saņemti vairāk nekā 30 pieteikumi. Vidējais noķertās un atlaistās zivs garums – 62,9 centimetri, bet visu atlaisto zivju kopgarums sasniedz teju 20 metrus. Fotogrāfijās un video stāstos iemūžinātajām zivīm būs iespēja paaugties, iespējams nonārstot un pie īpašas veiksmes sasniegt trofejas cienīgus izmērus, lai kādā jaukā dienā tiktu vēlreiz izmērīta zivjusilēs.

  Rezultātu kopsavilkums 

Lasīt vairāk: