16 • 10 • 2015

Brīvdienu iedvesmai – rudens ainavu un sajūtu ceļvedis

Tervete rudenii

Nebūt nav tā, ka zelta rudeni var baudīt tikai vienuviet Latvijā – arī AS „Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajos objektos tas atnācis spilgts un krāšņs, turklāt katrā atpūtas vietā – mazliet citāds un īpašs.

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē jo īpaši lepojas ar rudenīgajām ainavām, kas paveras ne vien no iespaidīgā koka skatu torņa, bet nu jau arī no Gaisa takām, kas ved uz Laimīgo zemi – jā, to pašu, ko cītīgi meklēja arī Sprīdītis! Turklāt rudens ir ienācis ne vien dabā, bet arī Rūķu sētā – tur ikvienu gaida Rūķu māmiņa vai Rūķu paps, stāstot par rudenīgām norisēm dabā, bet zinošās vides izglītības speciālistes rudens noslēpumus parkā atklāj aizraujošās ekskursijās.

Netālu no Latgales sirds – Rēzeknes, visaugstākajā Ančupānu meža kalnā slejas 28,5 metrus augsts koka skatu tornis, kurā, mērojot 121 pakāpienu augšup, var ne tikai sasildīties, bet izbaudīt rudeni, sākot no sūnām līdz pat koku galotnēm. Savukārt spēku atgūšanai lieti noderēs blakus skatu tornim izveidotā atpūtas vieta, kas tā vien aicina nobaudīt līdzpaņemto brīvdabas maltīti.

Kur gan vēl labāk baudīt klusumu un rudenīgās ainavas, ja ne purva takās. Tīrumnieku purva taka rudenī ir īpaši skaista – koku krāsainās lapotnes atspīd dzidrā Tīrumnieku ezera spogulī, bet sūnās vēl meklējama kāda tumši sarkana dzērveņoga. Un, ja kāds uztraucas par slapjām kājām, šeit, ejot pa 800 metru garo dēļu laipu, kājas paliks sausas.

Īpaši spilgtas pārvērtības ieraugāmas LVM Kalsnavas arborētumā – tur rudens atnācis ne vien ar jaunu sēklu ražu un lapu krāsu, bet arī pats parks piedzīvojis pārvērtības. Tūristu priekam ir tapuši tiltiņi un dārza lapene – lai apskatītu rododendru mežu, atrastu neparastus krūmus un kokus, ir jāpāriet vismaz trīs tiltiņi. Bet lielākā būve – jaunā kases māja – vēl tikai tiek celta, un jau nākamsezon to varēs novērtēt arī apmeklētāji.

Skrīveru dendroloģiskajā parkā ir daudz neparasti skaistu stūrīšu un romantisku tiltiņu, kas ļauj baudīt divvientulību ne vien starp parka dekoratīvajiem stādījumiem, bet arī uz ezera saliņas. Un kurš teicis, ka, sarkanīgo lapu ieskauts, rudens nav īstais laiks mīlestībai?

AS „Latvijas valsts meži” labiekārtotās 311 atpūtas vietas, 5 ezeri, 45 pastaigu takas un 8 skatu torņi gaida ikvienu rudens mīļotāju, jo tieši šis gadalaiks Latviju māk izgleznot viskrāšņāk!