18 • 07 • 2013

Vides eksperti seko mazo ērgļu populācijas stāvoklim

 

Arī šogad AS „Latvijas valsts meži” vides ekspertu vadībā tiek veikts īpaši aizsargājamās putnu sugas – mazā ērgļa monitorings. Pētījuma mērķis ir sekot šīs īpaši aizsargājamās sugas populācijas dinamikai un novērtēt saimnieciskās darbības ietekmi uz ērgļu ligzdošanu.

 

Tā kā mazais ērglis ir sastopams visā valsts teritorijā un salīdzinoši ievērojamā skaitā (Latvijā ligzdo aptuveni 3.600 pāru jeb 20% no Pasaules populācijas), uzskaites tiek veiktas piecos parauglaukumos dažādos reģionos (viena parauglaukuma platība ir 100-400 kvadrātkilometri), iegūto informāciju attiecinot uz visu teritoriju. Bez LVM ekspertiem uz līgumu pamata uzskaitēs ir piesaistīti labākie šīs sugas pazinēji Latvijā. Šobrīd uzskaites ir pabeigtas parauglaukumos „Mazgramzda” (Dienvidkurzemes reģions) un „Pāle” (Rietumvidzemes reģions), pētījumi tiek turpināti pārējos trīs parauglaukumos – „Murmastienē” un „Žūklī” Ziemeļlatgales reģionā un „Bukaišos” Zemgales reģionā. Rezultātā tiks noskaidrots ligzdošanas blīvums un sekmes, kā arī sagatavota pētījuma atskaite.

 

Dienvidkurzemē pāru skaits ir stabils un salīdzinoši augsts (15 pāri/100 km2), turpretim ligzdošanas sekmes ir sliktas – tikai četru ērgļu ligzdās tika konstatēts ērglēns. Vēl nepabeigtās uzskaites „Murmastienē” liecina par labākām ligzdošanas sekmēm kā Dienvidkurzemē. Vienā ligzdā tika konstatēti pat divi ērglēni, kas ir ļoti reta parādība (tikai 2,5% no sekmīgiem ligzdošanas gadījumiem mazo ērgļu ligzdās izaug divi jaunie putni).

 

Mazais ērglis ir viena no apdraudētākajām plēsīgo putnu sugām Eiropā un Latvijai ir īpaša nozīme tās globālā saglabāšanā. Viens no skaita samazināšanās iemesliem ir piemērotu ligzdošanas un barošanās vietu trūkums intensīvas saimniekošanas rezultātā. Lai aizsargātu šīs sugas dzīvotnes „Latvijas valsts mežos”, uzņēmuma vides eksperti sadarbībā ar citu struktūrvienību speciālistiem sagatavo priekšlikumus mikroliegumu izveidošanai.