22 • 02 • 2012

Mežinieku pēdas min „ēnas”

 

Zemgale m

Attēlā: Rīgas Imantas vidusskolas 12. klases audzēkņi Ralfs Miļušis un Alberts Krūze ēno Zemgales mežsaimniecībā

Jau divpadsmito gadu biedrība „Junior Achievement – Young Enterprise Latvija” organizēja Ēnu dienu, un desmito gadu tajā piedalījās arī AS „Latvijas valsts meži”, piedāvājot jauniešiem iespēju gūt priekšstatu par to, kas notiek uzņēmumā, un mudināt viņus izvēlēties ar meža nozari saistītu savu nākamo profesiju.

15. februārī, Ēnu dienā, piecus jauniešus uzņēma AS „Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļa, savukārt astoņi jaunieši no dažādām Latvijas vietām iepazina meža iecirkņa vadītāju darbu sev tuvākajās mežsaimniecībās – Vidusdaugavā, Rietumvidzemē, Austrumvidzemē, Zemgalē un Ziemeļlatgalē. Konkurence uz Ēnu dienas vietām reģionos bija liela, taču izvēlētie jaunieši savās motivācijas vēstulēs bija spējuši labi pamatot, kādēļ vēlas Ēnu dienu pavadīt tieši mūsu uzņēmumā – daudziem interesē studijas Meža fakultātē, ir bijusi pat iepriekšēja pieredze meža darbos, medībās, meža stādīšanas un sakopšanas talkās.

„Pavadīju brīnišķīgu dienu mežā, uzzināju daudz jauna par kokiem, par mežu, par iecirkņa vadītāja darbu un pienākumiem. Mana interese par šo profesiju tikai pieauga, nākotnes plāns, manuprāt, jau ir skaidri zināms – LLU Meža fakultāte,” tā, aizvadot Ēnu dienu LVM Madonas iecirkņa vadītāja Viļņa Otvara paspārnē, atzina Elija Reihlere, 10.klases skolniece no Madonas.

Jaunieši labprāt dalījās iespaidos par pavadīto dienu – Roberts Dernovojs no Iecavas vidusskolas 11. klases atzina: „Ēnu diena bija ļoti interesanti pavadīta. Braucām uz mežu apskatīt jaunās jaunaudzes, kuras bija jāizkopj, atzīmējām meža teritorijas. Uzzināju ļoti daudz gan par pašu mežu, gan arī par ēnu devēja profesiju, kura man likās ļoti interesanta un atbildīga profesija.”

Ričards Mūrnieks no Gulbenes vidusskolas 11.klases pauda pārsteigumu, ka vienam  iecirkņa vadītājam  ir tik daudz teritorijas, kas jāapseko, un esot bijis interesanti vērot, kā notiek dastošana un noteikts koka augstums. Savukārt Ivars Kļaviņš no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 12.klases minēja, ka guvis lojālus un pozitīvus iespaidus: „Būtu vērts atgriezties gan ēnot, gan strādāt!”

Šogad Ēnu dienā piedalījušās 422 organizācijas, piedāvājot skolēniem ēnošanai vairāk kā 4900 vakances. Reģistrēto skolēnu skaits pārsniedzis 10 000, taču patiesais Ēnu dienas dalībnieku skaits ir vēl lielāks, jo daļa skolēnu ēnu devējus uzrunāja individuāli.