05 • 11 • 2007

„Mazsilu” kokaudzētavā atklāta Baltijas valstīs modernākā meža ietavrstādu šķirošanas un pakošanas līnija

Ceturtdien, 1. novembrī AS „Latvijas Valsts meži” (LVM) struktūrvienības „LVM sēklas un stādi” kokaudzētavā „Mazsili” uzsāka darbu jaunā ietvarstādu šķirošanas un iepakošanas līnija, kas ir Baltijas valstīs modernākā meža stādu šķirošanas un pakošanas līnija.

LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks īsi pirms meža stādu šķirošanas un pakošanas līnijas svinīgās iedarbināšanas uzsvēra, ka līdz ar šās līnijas palaišanu darbībā ir paveikts vēl viens milzīgs solis uzņēmuma attīstībā, kas ļaus LVM turpmāk sniegt uzņēmuma klientiem vēl kvalitatīvākus pakalpojumus un būs nozīmīgs ieguldījums kvalitatīva meža atjaunošanā Latvijā. „Man ir liels prieks un patiess lepnums, ka mēs atrodamies Baltijas valstīs vismodernākajā kokaudzētavā. Un vēl lielāks prieks, ka pārējās divas Baltijā modernākās kokaudzētavas arī atrodas Latvijā – tās ir LVM Strenču un Podiņu kokaudzētavas,” sacīja Roberts Strīpnieks.

 

LVM struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns pauda gandarījumu, ka jauno meža stādu šķirošanas un pakošanas līniju ieviešana ievērojami kāpinās LVM stādaudzētavu ražīgumu, proti, darba efektivitāte pieaugs par 25 procentiem. Viņš informēja, ka jauno ietvarstādu šķirošanas un pakošanas līniju apkalpos 15 līdz 18 darbinieki un vienas šādas līnijas darba ražīgums būs 200 000 priežu vai egļu stādu dienā.

 

Kopš šā gada rudens LVM struktūrvienībā „LVM sēklas un stādi” ir uzstādītas un darbojas jau trīs jaunas ietvarstādu šķirošanas un iepakošanas pusautomātiskās līnijas – Mazsilu, Strenču un Podiņu kokaudzētavās. Stādu šķirošanas un pakošanas līnijas sadarbībā ar Zviedrijas stādu ražošanas tehnoloģisko konstrukciju uzņēmumu „BCC AB” izstrādātas speciāli LVM vajadzībām, ievērojot „LVM sēklas un stādi” Latvijā izstrādāto ietvarstādu audzēšanas tehnoloģiju, un ir pirmās šāda veida meža stādu pakošanas līnijas Baltijas valstīs. „Mūsu uzņēmumam ir pārstāvniecības 16 valstīs, taču nekur neesam redzējuši tik strauju attīstību, kā Latvijā,” atklāšanā sacīja meža stādu šķirošanas un iepakošanas līnijas izgatavotāja, uzņēmuma „BCC AB” pārdošanas vadītājs Andreass Berners.

 

Kokaudzētavas „Mazsili” jaunās stādu šķirošanas un pakošanas līnijas svinīgajā atklāšanā klātesošajiem bija iespēja iepazīties ne tikai ar jaunās ietvarstādu šķirošanas un pakošanas līnijas darbību, bet arī vērot pilnu audzēšanas stādu ciklu – stādu sēšanu un audzēšanu milzu siltumnīcās un poligonos, stādu novākšanu no lauka, kā arī apskatīt meža stādu uzglabāšanas saldētavu, kur pat vasarā gaisa temperatūra nav augstāka par mīnus četriem grādiem.

 

LVM struktūrvienība „LVM Sēklas un stādi” ir lielākais meža stādu ražotājs Latvijā, pie tam daļa augstās kvalitātes meža stādu tiek eksportēti uz Zviedriju, Igauniju un Lietuvu. Ja 2001. gadā LVM saražoja 11,5 miljonus meža stādu, tad 2007. gadā „LVM Sēklas un stādi” izaudzēto stādu apjoms sasniegs jau 32,7 miljonus.

 

 

 

 

Tomass Kotovičs, LVM Komunikācijas daļas vadītājs

7805432