26 • 10 • 2007

LVM kokaudzētavā „Mazsili” atklās Baltijas valstīs modernāko meža stādu šķirošanas un pakošanas līniju

Masu saziņas līdzekļu žurnālisti ir laipni aicināti uz AS „Latvijas valsts meži” (LVM) struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” jaunās ietvarstādu šķirošanas un iepakošanas līnijas iedarbināšanu kokaudzētavā „Mazsili”. Svinīgais pasākums notiks š.g. 1. novembrī pulksten 11 kokaudzētavā „Mazsili” Sabiles novadā.

„2007. gada rudenī LVM struktūrvienībā „LVM Sēklas un stādi” ir iegādātas un uzstādītas divas jaunas ietvarstādu šķirošanas un iepakošanas pusautomātiskās līnijas. Abas stādu šķirošanas un pakošanas līnijas sadarbībā ar Zviedrijas stādu ražošanas tehnoloģisko konstrukciju uzņēmumu „BCC AB” izstrādātas speciāli LVM vajadzībām, ievērojot „LVM Sēklas un stādi” Latvijā izstrādāto ietvarstādu audzēšanas tehnoloģiju, un ir pirmās meža stādu pakošanas līnijas Baltijas valstīs. Ietvarstādu audzēšanas līderis Kurzemes zonā ir Mazsilu stādaudzētava, tāpēc arī šeit ir uzstādīta viena no jaunajām šķirošanas un pakošanas līnijām,” paskaidro „LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns.

 

Jauno ietvarstādu šķirošanas un pakošanas līniju apkalpos 15 līdz 18 darbinieki, vienas šādas līnijas darba ražīgums būs 200 000 priežu vai egļu stādu dienā. Stādu šķirošanas un pakošanas līniju ieviešana ievērojami kāpinās LVM stādaudzētavu ražīgumu, proti, darba efektivitāte pieaugs par 25 procentiem, ja salīdzina ar līdzšinējo roku darbu. „Šīs līnijas ieviešana ļaus LVM turpmāk vēl kvalitatīvāk apkalpot mūsu klientus un būs nozīmīgs ieguldījums kvalitatīva meža atjaunošanā Latvijā,” gandarīts ir Guntis Grandāns.

 

Kokaudzētavas „Mazsili” jaunās stādu šķirošanas un pakošanas līnijas svinīgajā atklāšanā piedalīsies „LVM Sēklas un stādi”, kā arī LVM reģionālo mežsaimniecību vadība, vietējo pašvaldību un LVM lielāko klientu – stādu pircēju un meža atjaunotāju – pārstāvji. Pasākuma laikā klātesošajiem būs iespēja iepazīties ne tikai ar jaunās ietvarstādu šķirošanas un pakošanas līnijas darbību, bet arī vērot pilnu audzēšanas stādu ciklu – stādu sēšanu un audzēšanu milzu siltumnīcās un poligonos, kā arī sajust gaidāmas ziemas dvesmu meža stādu uzglabāšanas saldētavā, kur pat vasarā gaisa temperatūra nav augstāka par -4°C.

 

 

Ar cieņu,

Tomass Kotovičs, LVM Komunikācijas daļas vadītājs

7805432, 9408866