11 • 12 • 2006

LATVIJAS SKOLĀS IENĀK MEŽS UN JAUNA GRĀMATA

„Kādu nakti pilsētā ienāca mežs. No sākuma cilvēki nesaprata, ko tas nozīmē,” raksta Imants Ziedonis „Zaļajā pasakā”. Tagad mežs ienāk skolās. Kā jauna vides izglītības programma un grāmata „Izzini mežu”, par kuras krusttēvu Latvijā ir kļuvis Imants Ziedonis. Jaunās grāmatas atklāšanas seminārs notiks 15. decembrī Latvijas Dabas muzejā, uz kuru ir aicināts ikviens interesents, kas vēlas mācību procesu skolās padarīt radošāku un „zaļāku”, rosinot bērnus doties dabā.

 

Grāmatas „Izzini mežu” veidošanā ir piedalījušies daudzi meža nozares un izglītības speciālisti. Tā rezultātā ir tapis unikāls materiāls, kura mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu izpratnes veidošanos par meža daudzveidīgo nozīmi katra cilvēka dzīvē.

 

Metodiskais līdzeklis „Izzini mežu” ir pirmais šāda veida vides izglītības materiāls Latvijas skolām, kas vienlaikus būs noderīgs gan dabaszinātņu mācību priekšmetu, gan mākslas, sociālo zinību, sporta un citiem skolotājiem, izmantojot par izziņas avotu mežu un ar to saistītos jautājumus,” uzskata Velga Kakse, Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības satura un eksaminācijas centra vides izglītības speciāliste. Viņa turpina: „2005. gadā skolās ir uzsākta pamatizglītības reforma, kas paredz īstenot arī izglītību ilgtspējīgai attīstībai. Izglītība ilgtspējīgai attīstībai tāpat kā metodiskais līdzeklis „Izzini mežu” aptver trīs dimensijas – vides, ekonomisko un sociālo, līdz ar to šī grāmata būs atbalsts skolotājiem reformas realizācijā.

 

Grāmatas atklāšanas seminārā ir gaidīti Latvijas skolotāji, Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, Vides ministrs Raimonds Vējonis, ISEC un vides izglītības speciālisti, metodisko apvienību vadītāji, pārstāvji no meža nozares organizācijām un uzņēmumiem u.c.

 

Semināru organizē a/s „Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Meža attīstības fondu un Starptautisko Vides izglītības fondu. Lūdzam pieteikt savu dalību seminārā līdz 14. decembrim, rakstot uz e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.vai zvanot 7805432, 28340222.

 

 

Vides izglītības programmu „Izzini mežu” kopš 2005. gada Latvijā īsteno Starptautiskais Vides izglītības fonds sadarbībā ar a/s „Latvijas valsts meži” un Meža attīstības fondu”. „Izzini mežu” ir vides izglītības programma, kas smaržo pēc skujām un lapām, pēc īsta meža. Jo tā rosina skolotājus iekļaut vispārējās izglītības mācību priekšmetos tēmas un pasākumus, kas saistīti ar praktisko zināšanu, pieredzes un iemaņu gūšanu, skolēniem esot tiešā saskarē ar mežu, apkārtējo vidi. „Izzini mežu” jeb „Learning about Forest” programma kopš 1997. gada jau darbojas vairāk nekā 15 pasaules valstīs.

 

Programmas "Izzini mežu" aktivitātes Latvijā:

1. Skolotājiem -  izglītojoši semināri  un starptautiska pieredzes apmaiņa

2. Skolēniem (1.-9. klase) -  interaktīvas un integratīvas nodarbības mācību stundās, Meža olimpiāde. 

Papildu informācija par programmas aktivitātēm no 15. decembra būs pieejama interneta mājas lapā: www.tavsmezs.lv . Grāmatu „Izzini mežu” no 15. decembra varēs saņemt a/s „Latvijas valsts meži” birojā, Komunikācijas daļā (Kristapa ielā 30, Rīgā).