26 • 07 • 2004

Zāģbaļķu cenas sortimentu izsolēs samazinās, papīrmalkai pieaug

Valsts akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” informē, ka šā gada otrajā pusgadā notikušajās apaļo kokmateriālu izsolēs pamazām samazinās zāģbaļķu cenas, turpretim papīrmalkas cenas pieaug. VAS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „Apaļkoksnes piegādes” direktors Andris Balodis uzsver, ka zāģbaļķu sortimentu cenu kritums saistīts ar stabilizāciju sortimentu tirdzniecībā.

VAS „Latvijas valsts meži”: zāģbaļķu cenas

sortimentu izsolēs samazinās, papīrmalkai pieaug

Valsts akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” informē, ka šā gada otrajā pusgadā notikušajās apaļo kokmateriālu izsolēs pamazām samazinās zāģbaļķu cenas, turpretim papīrmalkas cenas pieaug. VAS „Latvijas valsts meži” (LVM) struktūrvienības „Apaļkoksnes piegādes” direktors Andris Balodis uzsver, ka zāģbaļķu sortimentu cenu kritums saistīts ar stabilizāciju sortimentu tirdzniecībā.

„Nenoliedzami, ka viens no būtiskākajiem faktoriem cenu stabilizācijā un gala rezultātā arī zāģbaļķu cenu kritumā ir LVM veiktās sortimentu tirdzniecības prognozējamība,” uzsver Andris Balodis. „Sākotnēji nebija skaidrības par ilgtermiņā plānojamām ekonomiskām aktivitātēm tieši resursu un sortimentu tirdzniecībā, turpretim šobrīd rezultatīvās sarunas ar Kokrūpniecības federāciju un Zemkopības ministriju ļāvušas noteikt pārdošanas apjomus vairākus nākamos gadus uz priekšu, tātad – arī uzņēmēji var prognozēt līdzekļu izlietošanu un plānot uzņēmumu darbu,” uzsver Balodis.

Savukārt LVM prezidents Roberts Strīpnieks ir pārliecināts, ka uzņēmuma realizētā un Zemkopības ministrijas atbalstītā apaļkoku sortimentu tirdzniecība ir atstājusi labvēlīgu iespaidu uz tirgu kopumā: „Es kategoriski nepiekrītu tiem ilgtermiņa mežizstrādes līgumu turētājiem, kas žēlojas par „nepareizo” valsts politiku, palielinot apaļkoku sortimentu tirdzniecības apjomus,” saka LVM prezidents. „Pasaules prakse pierāda pretējo – apaļkoku sortimentu tirdzniecība ir daudz racionālāka par ilgtermiņa mežizstrādes līgumiem, jo, pirmkārt, demokratizē tirgu, nedodot priekšrocības nevienam no tā dalībniekiem, otrkārt, saudzē valsts mežu resursus, jo cirsmas atrodas pašu LVM pārziņā, treškārt, ļauj stabilizēt situāciju tirgū.” Prezidents uzsver, ka šī gada cenu dinamikas analīze pierāda – ažiotāža ap apaļo kokmateriālu sortimentu tirdzniecību ir beigusies: „Zemkopības ministra pieņemtais lēmums par apaļkoku sortimentu piegāžu apjomiem nākamajiem gadiem ir parādījis mūsu realizētās politikas prognozējamību un virzību uz brīvo tirgu, kas automātiski ļauj uzņēmējiem izmisīgi necīnīties par kokmateriālu iegādi, bet gan plānot savus resursus ilgtermiņā, tādējādi pazeminot arī izsoļu cenas.”

LVM struktūrvienības „Apaļkoksnes piegādes” direktors Andris Balodis uzsver arī LVM realizētās izsoļu politikas pozitīvos rezultātus: „Katrā pārdošanas reģionā piedāvātais skujkoku zāģbaļķu apjoma tika sadalīts vairākas daļās ar dažādu apjomu (m3) katrā daļā. Tas deva iespēju katram pircējam pretendēt uz to sortimentu apjomu, kas viņa uzņēmumam un ražotnei bija visvairāk nepieciešams un atbilstošs. Arī šis solis stabilizēja cenas,” uzskata Andris Balodis. Savukārt papīrmalkas cenu kāpumu Balodis skaidro ar situāciju pasaules tirgū: „Celulozes cenu kāpums pasaules tirgū palielina arī celulozes izejvielas – papīrmalkas – cenas,” skaidro „Apaļkoksnes piegāžu” direktors, „tāpat cenu ietekmē arī citi pasaules tirgus faktori, piemēram, skandināvu celulozes rūpnīcu palielinātās jaudas, kas rada nepieciešamību tās nodrošināt ar izejmateriāliem.”

„Esmu patiesi gandarīts, ka ir norimušās kaislības ap apaļkoku sortimentu tirdzniecību, ļaujot normāli prognozēt gan tirgus attīstību, gan turpmākos „spēles” noteikumus,” saka LVM prezidents Roberts Strīpnieks, „ka pamazām ieviešam demokrātiskus tirgus noteikumus, kuros visiem spēlētājiem ir vienāds starta stāvoklis, un tā dalībnieki var neuztraukties par kādām negaidītām noteikumu izmaiņām vai citām līdzīgām krīzes situācijām.”