23 • 02 • 2024

LVM darbinieki no čiekuriem gatavo ierakumu sveces Ukrainas atbalstam

dsc02821

Ukrainu jau divus gadus plosa Krievijas karaspēks. Ukrainas aizstāvju atbalstam frontē, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbinieki sadarbībā ar biedrību “Tavi draugi” radījuši neierastu risinājumu ierakumu sveču gatavošanā – kartona vietā izmantojot priežu čiekurus.

21. februārī LVM darbinieki biedrības “Tavi draugi” telpās kopā ar citiem Ukrainas atbalstītājiem gatavoja ierakumu sveces no priežu čiekuriem. Šim nolūkam no LVM Kalsnavas čiekurkaltes tika nogādāti 250 kilogrami priežu čiekuru. LVM Kalsnavas čiekurkaltē no čiekuriem iegūst sēklas jaunajiem koku stādiem – vispirms tos izkaltē, tad purina no čiekuriem sēklas, kuras atspārno, sijā, mazgā, žāvē, kalibrē. Savukārt tukšos čiekurus pēc tam visbiežāk izmanto floristikā, un tagad – arī ierakumu sveču izgatavošanā.

dsc02803

"Man ļoti patīk dalīties. Tā ir labākā darbība, ko mēs spējam kādam dot – dalīties. Dalīties darbos, savās zināšanās, ar savām emocijām, ar atbalstu – gan materiālu, gan finansiālu. Ja mūsu dalīšanās ir kolektīva vai komandas, tad mēs spējam daudz vairāk. Mēs esam viens uzņēmums un ir forši kopā un vienoti radīt kādam tik ļoti nepieciešamo atbalstu," par pieredzi ierakumu sveču liešanā stāsta LVM "Koksnes produktu ražošana un piegāde" iepirkumu un līgumu vadītāja Inga Sproģe.

Pirmās izlietās sveces janvārī ar jauno risinājumu ļāva secināt, ka čiekuri ir piemēroti sveču gatavošanai – degšana ir mērena un vienmērīga. Svecēm ar čiekuriem jāizmanto kartona deglis, svece degšanas laikā mazliet dūmo, taču smaržo patīkamāk nekā sveces, kuru pildījumam tiek izmantots kartons.

 

"Kā lielākā daļa kolēģu, Ukrainas cīņu par savām pašnoteikšanās tiesībām regulāri atbalstu finansiāli, bet dažreiz rodas iekšēja vajadzība arī pēc praktiskas darbības, lai cik arī niecīgas. Jo lietus gāze arī sastāv no miljardiem mazu pilienu, bet var palīdzēt apslāpēt meža ugunsgrēku. Tādēļ atsaucos uzņēmuma aicinājumam piedalīties ierakumu sveču liešanā. Atbalsts Ukrainai nāk dabīgi un ir pašsaprotams, jo man ir daudz ukraiņu paziņu, tai skaitā meitene, kas kopš kara sākuma dzīvo pie mums.

Pati darbnīca ritēja raiti – izveidojām efektīvu ‘ražošanas līniju’, kas automatizētas rūpnīcas cienīgā tempā ‘štancēja’ ierakumu sveces. Līdz ar to apmēram trīs stundās darbs bija paveikts, un simtiem ierakumu sveces kastēs gaidīja drīzu transportu uz Ukrainu. Paši palikām ar paveikta darba sajūtu. Bet ne jau vienkārši paveikta darba sajūtu, bet ar sajūtu, ka mūsu darbs desmitiem cilvēku reāli uzlabos neiedomājami grūto frontes dzīvi," par pieredzi darbnīcā teic "LVM Biznesa sistēmu risinājumi" vecākais programmētājs Reinis Indāns.

Gan karavīri, gan civiliedzīvotāji ierakuma sveces izmanto āra apstākļos, lai uzsildītu ēdienu, ūdeni vai sasildītos paši. Pirmās no čiekuriem gatavotās ierakumu sveces jau ir ceļā uz Ukrainu – sildīt Ukrainas aizstāvjus frontē.

Instruējot LVM darbiniekus pareizā sveču sagatavošanā, biedrības “Tavi Draugi” brīvprātīgais Aldis Silovs bilda: “Karš ir ļoti dārgs pasākums, apēd visu – ne vien tankus, mājas, naudu, bet daudzas jo daudzas dzīvības.”

Slava Ukrainai!

Lasīt vairāk: