15 • 02 • 2024

Mežkopjiem pasniedz balvas par izcilu darbu

mezkopibas balva

Izsakot atzinību labākajiem darbiniekiem par ieguldījumu meža atjaunošanā un kopšanā, jau tradicionāli februārī  AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Mežsaimniecības struktūrvienība uzņēmuma mežkopības komandām pasniedz “Mežkopības izcilības balvu”.

Par sasniegto izcilību meža atjaunošanā 2023. gadā balvu saņēma LVM Dienvidkurzemes reģiona mežkopju komanda ar mežkopības vadītāju Uldi Ozolu. Savukārt par izcila jaunaudžu kopšanas rezultāta sasniegšanu balvu jau otro gadu pēc kārtas saņēma LVM Vidusdaugavas reģiona mežkopības komanda ar tās vadītāju Andri Neimani.

“Balvas pasniedzam par atbildīgu un neatlaidīgu mežkopju darbu un izciliem rezultātiem meža atjaunošanas un kopšanas darbā. Rūpes par jaunajiem kociņiem pirmajos gados pēc to iestādīšanas ir jo īpaši svarīgas, lai mežaudze būtu veselīga un vērtīga. Nebija viegli izvēlēties labākos no labākajiem, tomēr visu izšķīra skaitļi. Mežkopībā darba rezultāti ik gadu tiek noteikti, veicot mērījumus un vērtējot jaunaudžu kopšanas rezultātus audzēs, kurās noslēdzas mežaudzes sastāva veidošanas cikls,” pasniedzot balvas, sacīja LVM Mežkopības izpilddirektors Mārtiņš Gūtmanis.

1

2023. gadā kopumā LVM pārziņā esošie valsts meži atjaunoti vairāk nekā 17,8 tūkstošu hektāru platībā, tai skaitā dabiskā atjaunošana – 4,6 tūkstošu hektāru apjomā. 2023. gadā būtiski pieaudzis mašinizēti iestādīto platību apjoms, sasniedzot 997 hektārus. Mašinizēti mežs iesēts 627 hektāru apjomā, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā 2022. gadā.

2

Savukārt 2024. gadā mežus plānots atjaunot 18,7 tūkstošos hektāru, tai skaitā stādot un sējot – 13,4 tūkstošos hektāru. Meža mašinizētu sēšanu plānots veikt 688 hektāros, bet mašinizētu stādīšanu – 1216 hektāros.

Lasīt vairāk: