12 • 02 • 2024

Ziemas pārgājienā atklāj dzīvnieku atstātās pēdas jaunaudzēs

dsc07398 copy

Ziema ir piemērotākais laiks, lai ieraudzītu un pētītu dažādas meža dzīvnieku atstātās pēdas. Tāpēc februāra sākumā interesentiem, kuri bija pieteikušies LVM Facebook lapā, bija iespēja doties izzinošā pārgājienā kopā ar AS “Latvijas valsts meži” (LVM) speciālistiem, pētot dzīvnieku atstātās pēdas mežā. Kopumā pārgājienā piedalījās ap 50 dalībnieku, iepazīstot jaunaudzes un meža biezokņus LVM Jaunmoku pils apkārtnē.

LVM Jaunmoku pils sendienās būvēta kā Rīgas mēra medību rezidence, jo apkārtnes meži ir bagāti ar lielu dzīvnieku skaitu. Lai izaudzētu jaunu mežu šādos apstākļos, LVM veic daudzveidīgus jaunaudžu aizsardzības pasākumus pret meža dzīvnieku postījumiem – uz jauno koku stumbriem liek īpašas spirāles, apsmērē tos ar repelentiem, kas satur smiltis, autu taukus vai vilnu. “Dažādas jaunaudžu aizsardzības metodes ļauj dabā sadzīvot dzīvniekam ar cilvēku, kas vēlas izaudzēt kvalitatīvus kokmateriālus. Ja mēs neko nedarītu, tad liela daļa stādīto kociņu tiktu neatgriezeniski bojāti, tiem dzīvnieki noskrāpētu mizu, nokostu galotnes,” pieredzē dalās LVM vecākais plānotājs Kārlis Taukačs.

dsc07443

“Lai arī piedzīvojām negaidītu atkusni, pārgājienā mums izdevās atklāt ne tikai daudz dzīvnieku pēdu uz zemes, bet arī uz kokiem un citviet. Izvēlējāmies maršrutu, kas šķērsoja dažādas jaunaudzes, jo tās bieži kalpo gan par barības, gan slēptuves vietu pārnadžiem. Īpaši mazajiem pasākuma dalībniekiem patika salīdzināt dzīvnieku atstātās fekālijas un atzīmēt darba lapās, ko izdevies atrast. Lielākais ieguvums pārgājienā bija brieža nomestais rags, ko pamanīja viena no pārgājiena vērīgākajām dalībniecēm,” iespaidos dalās LVM vides izglītības vadītāja Līgas Abizāre.

dsc07381 copy

Pārgājienā kopumā tika pieveikti 6 km, kurus vainagoja veiksmīgi iekurināts ugunskurs. Noslēgumā ikvienam bija papildu iespēja vēl labāk iepazīt Latvijas dzīvniekus, dodoties  interaktīvā ekspozīcijā LVM Jaunmoku pils Meža muzejā.

dsc07414

“Vēlējos sirsnīgi pateikties par lielisko pārgājienu. Mums ļoti patika gan kā tas bija organizēts, gan par interesanto saturu, kurā uzzinājām jaunu informāciju par mežu, tā iemītniekiem un, protams, par kokiem. Stundas paskrēja nemanot,” iespaidos par piedzīvoto dalās viena no pasākuma apmeklētājiem.

Lasīt vairāk: