03 • 01 • 2024

Uguns apsardzības nodrošināšanai dabas lieguma teritorijā pārbūvē meža autoceļu

c ud 04.12.2023 1

Aizvadītā gada nogalē Jaunjelgavas iecirknī ekspluatācijā nodots meža autoceļš “Aizkraukles purva ceļš” 1,411 km garumā. Objekta pārbūves galvenais mērķis bija meža ugunsapsardzības nodrošināšana.

“Aizkraukles purva ceļš” šķērso dabas liegumu “Aizkraukles purvs un meži” un beidzas pie 1970. gados izveidotas aptuveni divus hektārus lielas ūdenskrātuves, kas tika izrakta Aizkraukles kūdras ieguves vietas uguns apsardzības vajadzībām. Pēc meža autoceļa pārbūves no šīs ūdenskrātuves turpmāk varēs ņemt ūdeni ugunsgrēka gadījumā.

c ud 04.12.2023 3

“Veicot būvdarbus dabas lieguma teritorijā, ir jāņem vērā dažādi ierobežojumi. Piemēram, ceļa trases prasības: aizsargājamajā teritorijā ceļa trase nedrīkst pārsniegt 12 metru platumu, bet  ceļa grants segas platums – 3,5 metrus. Būvdarbus nevarēja veikt laika posmā no marta līdz jūlijam. Purva aizsargjoslā bija arī citi ierobežojumi būvdarbiem,” stāsta LVM Zemgales reģiona vecākais meža infrastruktūras speciālists Andis Dzērve.

Vietās ar zemāku grunts nestspēju zem smilts segas tika ieklāts ģeotekstils, kas nodrošinās meža autoceļa “Aizkraukles purva ceļš” nestspēju arī slapjos laikapstākļos un paildzinās ceļa kalpošanas laiku.

c ud 04.12.2023 4 copy

Kopumā meža autoceļi vai to posmi Latvijas valsts mežos 291,5 km apjomā atrodas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

Lasīt vairāk: