21 • 09 • 2023

Pievienojies tiešraidei 29. septembrī un vēro mazo ērgļu gredzenošanu

microsoftteams image 285 copy copy

Vērot tiešsaistē, kā pieredzējis ornitologs dodas mežā apgredzenot mazo ērgli – ir vēl nebijusi iespēja, ko piedāvā AS “Latvijas valsts meži” (LVM). 29. septembrī plkst. 11 ikvienam interesentam “Latvijas valsts meži” Facebook lapā būs iespēja vērot, kā LVM vecākais vides eksperts un ornitologs Uģis Bergmanis tiešraidē komentēs mazo ērgļu gredzenošanas gaitu, dalīsies plašajā pieredzē un atbildēs uz skatītāju uzdotajiem jautājumiem.
 
“Kopīgi vērosim mazā ērgļa gredzenošanas darbu norisi: ligzdu meklēšanu, kāpšanu kokā un gredzenu likšanu. Ērgļu gredzenošana palīdz noskaidrot putnu dzīves ilgumu, migrāciju ceļus, ziemošanas vietas, kā arī ligzdošanas teritorijas lielumu un ligzdojošo ērgļu izcelsmi,” stāsta LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

Kopā ar Uģi Bergmani studijā mazā ērgļa gredzenošanu vēros LVM podkāsta “Dabā gājējs” vadītāja Inese Pučeka, kura iztaujās Uģi Bergmani ne vien par lielajiem putniem, bet arī vides eksperta darba ikdienu, no kā lielākā daļa aizrit mežā.

Latvijā ligzdo sešas ērgļu sugas – mazais ērglis, vidējais ērglis, kas sastopams ārkārtīgi reti, klinšu ērglis, jūras ērglis, zivjērglis un čūsku ērglis. Visbiežāk redzamais no visiem minētajiem ir tieši mazais ērglis, kas ligzdo pieaugušos jauktu koku vai lapu koku mežos.

LVM eksperts Uģis Bergmanis mazos ērgļus pēta jau vairākus gadu desmitus. Monitorings ir bioloģisko datu ieguves sistēma, kurā ir divi svarīgi punkti – vienota metodika un ilgstošs periods, kad tiek veikta putnu novērošana. Tas palīdz iegūt informāciju par svarīgiem rādītājiem – ērgļu dzīves ilgumu, migrācijas ceļiem, ziemošanas vietām, kā arī ligzdošanas teritorijas lielumu un ligzdojošo ērgļu izcelsmi.

Vēro mazā ērgļa apgredzenošanu!