30 • 07 • 2019

“Jaunaudze” bērnu literatūras un mākslas debitantam

baltvilka balva 2019 sergejs timofejevs

Lai veicinātu izaugsmi un arvien jaunu autoru pievēršanos kvalitatīvu bērnu grāmatu radīšanai, 24. jūlijā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sveica Jāņa Baltvilka balvas ieguvēju Sergeju Timofejevu par grāmatu "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi", pasniedzot balvu "Jaunaudze”. Par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā autors saņēma mākslinieces Ineses Brants veidoto Balto Vilku.

“Mūsdienās grāmata ir ekoloģiskākais no medijiem. Tā ir neaprakstāma sajūta, kad rokās tiek turēta grāmata, kuras tapšanā izmantots atjaunojams dabas resurss – koks. Man ir patiess prieks, ka arī jauniešu literatūrā ir jaunas debijas, kas aicina augt kopā ar pārbaudītām un arvien aktuālām vērtībām,” sveicot šī gada spilgtāko debitantu bērnu literatūrā, atzina LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

baltvilka balva sergejs timofejevs

Starptautiskā Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Jau piekto gadu spilgtākajam debitantam bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniedz LVM balvu “Jaunaudze”.

Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā šogad piešķirta Aivaram Kļavim par vēsturisko romānu sēriju pusaudžiem “Ceļš uz nezināmo zemi”. Savukārt Baltvilka balvu bērnu un jauniešu grāmatu mākslā saņēma Anete Melece par ilustrācijām savai grāmatai “Kiosks”. Lasītāju simpātiju balsojumā pirmajā vietā izvirzījās Ilmāra Ziemaņa grāmata “Peļķīte” ar Anda Reinberga ilustrācijām. Baltvilka balvas starptautiskā laureāte šogad ir itāļu rakstniece Andžela Naneti par stāstu “Mans vectēvs bija ķiršu koks”.

baltvilka balva 2019 3

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

Lasīt vairāk: