14 • 12 • 2016

Aizvadīts idejām bagāts skolēnu darinājumu gadatirgus

31242590050 2db201e0e6 o

Pērnā gada Ziemassvētku eglīte kā rotaslietu turētājs, koka dekori un atslēgu piekariņi, auskari ar latvju zīmēm, piespraudes no maziem krāsainiem zīmulīšiem, adīti cimdiņi un izšūtas lelles ­– tas viss un vēl vairāk bija rodams Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un biznesa izglītības biedrības “Junior Achievement Latvija” (JA Latvija) organizētajā Vislatvijas skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgū tirdzniecības centrā “Domina”. Turot godā senču tradīcijas un dabas spēku, meklējot jaunus risinājumus ierastām lietām, gadatirgū piedalījās vēl nebijis dalībnieku skaits – ap 170 skolēnu mācību uzņēmumu no 64 Latvijas skolām.

Tā ietvaros AS “Latvijas valsts meži” apbalvoja divus skolēnu mācību uzņēmumus (SMU), kas pēc žūrijas domām bija videi draudzīgākie gan produkta, gan tā iepakojuma ziņā, izmantojot otrreiz pārstrādātus un dabai nekaitīgus materiālus. Nominācijā “Videi draudzīgs produkts” pamatskolu grupā uzvarēja SMU “Skalu puikas” no Krotes Kronvalda Ata pamatskolas, kuru izstrādājums ir priežu skaliņi un ar stearīnu piesūcinātas papīra briketes. Vidusskolu grupā videi draudzīgākais bija Rīgas 1. Valsts ģimnāzijas SMU “REGREE”.

31577660026 9b096140de z

Skolēni piedāvāja gan tradicionālus rokdarbu izstrādājumus, gan iepazīstināja ar netradicionāliem risinājumiem. Koks un koka izstrādājumi nemainīgi iemantojuši popularitāti arī šajā gadā, vien vairāk manāms latvju zīmju izmantojums koka izstrādājumos. Koks kļuvis par rotaslietu, par virsmu mākslas darbam un palīgs mazu lietu organizēšanai. Un vēl un vēl…

31615286915 90fb07d7b1 o

Senču raksti rodami arī virknē rokdarbnieču darinājumu. Neizpalika arī virkne citu ideju un risinājumu jau ierastām lietām, kas papildināja arī dāvanu grozus Ziemassvētkiem. Gadatirgū netrūka arī inovatīvu risinājumu un jaunu ideju, piemēram, LED lampas kā mākonis, kas deg ap 50 tūkstoši stundu.

SMU produktu kvalitāti, stendus un sniegumu vērtēja pieredzējusi profesionāļu, uzņēmēju un akadēmisko spēku žūrija, kuras sastāvā bija pārstāvji no 25 uzņēmumiem un iestādēm.

Lasīt vairāk: