26 • 02 • 2016

Meža nozare uzrunā izstādē “Skola 2016”

IMG 8772

Lai veicinātu jauniešu interesi par izglītību meža nozarē, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un nozares pārstāvji kopīgi veidoja Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātes un Ogres tehnikuma stendu izglītības izstādē “Skola 2016”, kas jau no tālienes liecina – šeit sastopami meža nozares pārstāvji. Tas gan nav vienīgais, kas piesaista izstādes apmeklētāju uzmanību – nedalīta interese tiek veltīta hārvestera simulatoram universitātes stenda centrā.

“Ir jāapbruņojas ar milzu pacietību, lai iesēstos hārvestera simulatorā un saprastu, kas un kā darbojas. Taču tiem jauniešiem, kam ir interese, ir arī pacietība. Tas šogad arī kalpo par galveno instrumentu, kā piesaistīt jaunus studentus meža nozarei,” teic LLU Meža fakultātes students, kas universitāti pārstāv stendā.

IMG 8784

LVM sadarbībā ar LLU sniedz atbalstu izglītības satura un akadēmiskā personāla tālākizglītības jautājumos. Regulāri tiek veidotas jaunas izglītības un prakses programmas, mācību procesā un izglītības programmu satura veidošanā tiek iesaistīti LVM eksperti, mācību procesā tiek sniegta iespēja izmantot arī IT programmas, turklāt katru gadu LVM izsludina stipendiju konkursu, kurā var pieteikties arī LLU dažādās studiju programmās studējošie studenti.

Reinis no Umurgas savu nākotni iespējams vēlas saistīt ar meža nozari, taču nezina, vai tieši ar mežizstrādi. Tas gan jaunieti neattur no iespējas izmēģināt hārvestera simulatoru: “Tas izskatās vieglāk, nekā ir patiesībā – kas līdzīgs datorspēlei, taču daudz sarežģītāks. Kopumā man ļoti patika, es gribētu pamēģināt šādu simulatoru vēl, un varbūt ar to pastrādāt mazliet ilgāk.”

LLU bakalaura studiju programmas “Mežzinātne” 2. kursa studente stāsta, ka interese par meža nozari izstādē ir liela, jaunieši stendā vēlas gūt informāciju par studiju iespējām, studentu dzīvi, un pēc noderīgiem materiāliem nāk arī pedagogi – tos vedīšot saviem skolēniem. Pati meitene teic: “Dodoties studēt, nemaz nezināju, vai meža nozare ir tā, ko vēlos apgūt, taču esmu ļoti apmierināta. Šovasar plānoju gūt praktiskas iemaņas un darba pieredzi, strādājot ar savu jomu saistītā uzņēmumā. Arī šeit interese ir lielāka par praktisko pusi – hārvestera simulators studentus pievelk kā magnēts, jo visi puiši grib izmēģināt, kā tas ir – vadīt lielu meža mašīnu. Es gan pati baidos ko salauzt, tādēļ vien noskatos, taču arī skatīties ir ļoti interesanti!”

No 26. līdz 28. februārim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā jau 22. reizi notiek starptautiskā izglītības izstāde “Skola 2016”. Izstādē ikviens interesents var iegūt informāciju par Latvijas un ārvalstu augstskolu un citu mācību iestāžu piedāvājumu, jaunākajām mācību programmām, interešu izglītību un iepazīties ar svešvalodu un dažādu mācību kursu piedāvājumu.

Lasīt vairāk: