02 • 12 • 2015

Kvalitatīvs produkts sākas mežā

 kokmaterialu kvalitate

Ir tapusi mācību filma par kokmateriālu kvalitāti un tās ietekmi uz tālāko pārstrādi, parādot koksnes izstrādājumu ražošanas gaitu no cirsmas līdz pat gatavam produktam. Koksnes izstrādājumu ražošana sākas ar koku ciršanu un kokmateriālu sagatavošanu mežā. Mežā koki nav ideāli – tie mēdz būt līki, trupējuši vai ar citādām koksnes vainām, kas katram kokmateriālu sortimentam tiek pieļautas noteiktā apmērā vai netiek pieļautas nemaz, jo būtiski ietekmē tālākā pārstrādē ražoto produktu kvalitāti.

„Filmas mērķis ir veidot izpratni par kokmateriālu kvalitātes nozīmīgumu, galvenajām koksnes vainām un atbildīgu rīcību kokmateriālu sagatavošanā. Tās mērķauditorija ir meža mašīnu un motorzāģa operatori, kā arī ikviens, kas interesējas par kokmateriālu ražošanas un pārstrādes procesu, ieskaitot jauniešus, kas ir profesijas izvēles posmā. Šajā filmā vēlamies parādīt, kā no mūsu darba kvalitātes ir atkarīgi nākamie koksnes pārstrādes posmi. Ja katrs savu darbu izpildīsim atbildīgi, mūsu kopējie panākumi vērtīgu koksnes produktu ražošanā būs lielāki,” teic AS „Latvijas valsts meži” Ražošanas kvalitātes daļas vadītājs Jānis Gercāns. „Uzņēmuma viens no stratēģiskajiem mērķiem ir attīstīt augstas pievienotās vērtības koksnes produktu ražošanu, kā arī veicināt pakalpojumu sniedzēju efektivitātes paaugstināšanu, ko arī centāmies sekmēt ar šīs filmas palīdzību.”

Filmā redzams koksnes produktu ražošanas process tādos Latvijas vadošajos kokapstrādes uzņēmumos kā SIA „Kurekss”, SIA„ Latvāņi”, SIA „Apsītes AG”, AS „Sadales tīkls”, SIA „RSEZ Verem”, SIA „Ošukalns”, SIA „Piebalgas”, SIA „LatGran”, SIA „Graanul Pellets”, un SIA „Rajaks”. Filma tapusi sadarbībā ar „V.V.M studija”, autori: Brigita Eglīte, Dainis Juraga, Valdis Eglītis, Ruta Dundure u. c.

AS „Latvijas valsts meži”  2014. gadā realizēja 4,8 miljonus m3 kokmateriālu – zāģbaļķu, finierkluču, tehnoloģisko koksni, papīrmalku un malku. Piegādājot vajadzīgo sortimentu noteiktā laikā un kvalitātē, uzņēmums rada prognozējamu attīstības vidi un veicina sadarbības partneru konkurētspēju.

Lasīt vairāk: