18 • 11 • 2015

Zaļu mūžu mūsu Latvijai

100 0516

Valsts dzimšanas dienas svinību laikā aicinām ikvienu Latvijas iedzīvotāju un viesi baudīt vienu no lielākajām Latvijas bagātībām – dabu, dodoties uz kādu no AS „Latvijas valsts meži” (LVM) vairāk nekā 350 īpaši izveidotām atpūtas vietām Latvijas valsts mežos, kā arī apmeklēt krāšņo svētku programmu Latvijas novados un pilsētās, tostarp arī gaismas festivāla „Staro Rīga” programmu un iejusties valsts vadītāja lomā. Cildinot latviešu vērtības – literatūru, valodu, grāmatniecību, bibliotēku vērtību un jauno paaudzi ­– ar LVM atbalstu tapis arī īpašs bērnu sveiciens valsts svētkos „Latvijai 97”.

Latviju kopš 1912. gada 18. novembra vadījuši 9 premjerministri – slavēti un pelti, prasmīgi un veiksmīgi, spēcīgi un zinoši, bet visus kā vienu vienojusi mīlestība un rūpes pret Latviju. Gaismas projekta „Staro Rīga” ietvaros Ministru kabineta ēka Rīgā, Brīvības ielā 36 būs „9 premjeru” izgaismota – šeit ikviens, atbildot uz pieciem jautājumiem, varēs atklāt, ar kuru no mūsu valsts premjeriem rodama vislielākā līdzība. Tādējādi katrs varam aizdomāties par to, kā mūsu darbi un domas „ceļ” Latviju.

Arī mēs – AS „Latvijas valsts meži” darbinieki – Latvijai jubilejā vēlam daudz laimes un zaļu mūžu. Lepojamies ar Latviju, lepojamies ar mūsu valsts zaļo zeltu, tāpēc saimniekojam atbildīgi un inovatīvi, lai ar mūsu darbu un paveikto lepotos arī nākotnes paaudzes – mūsu bērni un bērnu bērni, rodot izaugsmes iespējas un augšupeju mūsu dzimtenē, ne svešumā. Sveicam Latviju un tautiešus tuvumā un tālumā ar 97 pirmklasnieku, 97 grāmatu, 97 bibliotēku sveicieniem, uzsverot, ka bez mums nebūtu Latvijas un latviešu valodas, bet bez latviešu valodas un Latvijas – nebūtu mūsu.

Mūsdienās LVM apsaimnieko valsts mežu teritorijas atbilstoši ilgtspējīgas un atbildīgas mežsaimniecības principiem, ievērojot arī rekreācijas nepieciešamību un dabas aizsardzības prasības. Ir pagājuši 16 gadi kopš uzņēmuma dibināšanas, bet, apsaimniekojot valsts mežu teritorijas šo gadu laikā, cenšamies kokiem radīt pēc iespējas labvēlīgākus augšanas apstākļus. Ja būtu jāatklāj 97 gadus vecās priedītes dzīvesstāsts, atbilstoši mūsdienu apsaimniekošanas principiem, tas skanētu apmēram šādi: kā mazu uzņēmuma modernajās kokaudzētavās izlolotu priedes stādu to stāda iepriekš sagatavotā izcirtuma augsnē, drīz stādiņu piemeklē audzes kopšanas, lai to atbrīvotu no zālaugu, bet vēlāk – no pārāk tuvu augošu koku konkurences pēc barības vielām un tik nepieciešamās saules stariem. Tā šis kociņš aug un pieaug Latvijas valsts mežos, bagātinot mūsu vidi ar tīru gaisu un skaistu ainavu, nodrošinot patvērumu un barības vielas daudzām dzīvajām radībām. Reiz stādīts no mazas sēklas, bet, prasmīgi kopts, tas vēl ilgi turpinās savu dzīvi jau pavisam citā veidolā.

Lasīt vairāk: