04 • 08 • 2015

Cilvēki ratiņkrēslos tiekas un sacenšas Tērvetē

2015-07-18 ActiveWheels Ratinnieku Sporta Speles-52

Aizvadītas trešās Vasaras sporta spēles cilvēkiem ratiņkrēslos, kas ik gadu pulcē arvien vairāk cilvēku no visām Baltijas valstīm. Pateicoties AS „Latvijas valsts meži” (LVM) ziedojumam sociālās jomas projektiem, pasākuma dalībnieki šogad tikās Tērvetē.

Tērvetes rehabilitācijas centrā visas dienas garumā dalībnieki sacentās vairāk nekā 10 netradicionālās sporta disciplīnās, kurās bija nepieciešams spēks, izturība, veiklība un izdoma. Spēlēs piedalījās cilvēki, kuri pārvietojas ratiņkrēslā, kā arī fizioterapeiti, ergoterapeiti un citi speciālisti, informējot un izglītojot dalībniekus par iespējamām traumām un iespējām no tām izvairīties, kā arī apmācīja dalībniekus pareizi veikt fiziskās aktivitātes.

„Interese par sacensībām un dalībnieku atsaucība tajās bija ļoti liela. Cilvēki ar prieku brauc un iesaistās. Tā ir iespēja doties kopīgā izbraukumā, baudīt kopābūšanas prieku sacensību noskaņās. Tieši tāpēc arī rīkojam šādus pasākumus cilvēkiem ratiņkrēslos – lai popularizētu aktīvu un veselīgu dzīvesveidu un motivētu cilvēkus uzlabot savas dzīves kvalitāti,” uzsver sacensību organizators, Latvijas Muguras smadzeņu bojājumu biedrības valdes loceklis Mārtiņš Karnītis. Piedalīšanās šādās aktivitātēs palielina izpratni par esošo fizisko sagatavotību un cilvēka spējām, vienlaikus arī motivē iesaistīties citos pasākumos un pieņemt jaunus izaicinājumus. „Dodoties pie dabas, cilvēki jau zina, ka mežā nebūs gluds bruģis, lai pārvietotos. Tāpēc viņi ir gatavi pārvarēt šos šķēršļus, izbraukt takas līkumus un koka saknes. Un tas ir tas, kas vajadzīgs,” atzīst M. Karnītis.

„Piedalījos pasākumā kā brīvprātīgs palīgs, jo vienmēr izmantoju iespēju atgriezties Tērvetes dabas parkā,” teic viens no pasākuma organizatoru neaizstājamiem palīgiem Irina. Tērvetes dabas parkā ir gaidīts ikviens apmeklētājs – gan liels, gan mazs. Cilvēkiem ar invaliditāti pie parka informācijas centra pieejama ērta bezmaksas stāvvieta, bezmaksas ieeja parkā 1. un 2. grupas invalīdiem un 1. grupas invalīdu vai bērnu invalīdu pavadošajām personām. Lai gan pie ieejas centrā izveidota uzbrauktuve, lai cilvēks ratiņkrēslā patstāvīgi varētu tajā iekļūt, dodoties  pastaigā pa Tērvetes dabas parka takām tomēr nepieciešams pavadonis, lai ērtāk un vieglāk pārvarētu saknes un čiekurus uz meža takas, atzīst Irina. „Mežā pārsteidz un vilina svaigs gaiss, klusums un dekorācijas. Mežā noteikti dzīvo īstas pasakas! Paldies cilvēkiem, kuri tās veidoja! Tas iedvesmo veidot savas pasakas. Es aizrautīgi fotografēju lelles”.

tervete

Februāra beigās tika sadalīts AS „Latvijas valsts meži” ziedojums 85 sociālās jomas projektiem, nodrošinot palīdzību teju 60 tūkstošiem cilvēku visā Latvijā, nodarbinot 287 personas un iesaistot 696 brīvprātīgos palīgus. Lai LVM ziedojums būtu caurskatāms un aptvertu iespējami plašāku loku, LVM īpašnieks – Zemkopības ministrija – ir noslēgusi sadarbības memorandu sociālajā jomā ar nodibinājumu „Ziedot.lv”, „Latvijas Bērnu fonds" un biedrību „Latvijas Samariešu apvienība", kas organizē konkursa norisi un uzrauga ziedojuma izlietojumu. LVM atbalsta arī minēto organizāciju sociālās jomas projektus.