24 • 07 • 2015

Sākusies vēžošanas sezona

vezi2

Vēžošanas sezona jūlijā atsākas ar jaunu sparu un arvien pieaugošu vēžot gribētāju skaitu, kurus vilina gan gardais loms, gan pats vēžošanas pasākums. AS „Latvijas valsts meži" (LVM) piedāvā izbaudīt licencētas vēžu medības Lielauces ezerā.

Ezera ūdens ir tik dzidrs un tīrs, ka par labu dzīvošanas un vairošanās vietu to atzinuši arī kaprīzie vēži. Jāņem vērā, ka LVM apsaimniekotajā ezerā drīkst izmantot tikai laivu bāzē iznomājamas laivas. Tas ir piesardzības nolūkos, jo ar laivām var pārnēsāt dažādas slimības, kas būtiski kaitē dažādu sugu populācijai. „Makšķernieki, protams, drīkst izmantot savas makšķeres un spiningus. Taču laivas un vēžošanas krītiņus – atļauts izmantot tikai tos, kas atrodas pie mums”, teic ezera uzraugs Guntis, norādot, ka vairāk par 40 vēžiem uz vienu licenci paturēt nedrīkstot. Ierobežojumi attiecas arī uz vēžu lielumu – ja tie mazāki par 10 centimetriem, tad jālaiž atpakaļ, lai paaugas līdz nākamajam gadam. Licence, laivas noma, krītiņu noma izmaksā 70 eiro.

Vēžošanas lietpratēji zina teikt, ka Latvijā nav maz tādu vietu, kur iespējams ķert vēžus, tomēr Lielauces ezerā tie esot brangākie. Turklāt ezerā tos var ne tikai noķert, bet tā krastā arī gardi pagatavot un, ja mājupceļš ir pārāk tāls, ezerā atrodami četri peldoši namiņi. Divās no četrām atpūtas mājiņām var nokļūt tikai ar laivu. Ezera uzraugs novērojis, ka mājiņas izmanto ne tikai makšķernieki, bet arī draugu kompānijas, kas vēlas atpūsties unikālā vidē un makšķerēšana viņiem ir tikai papildus prieks. Tuvākajos gados plānots paplašināt atpūtas bāzi, izbūvējot plašākus dēļu klājumus papildu drošībai.