29 • 06 • 2015

Daudz baltu dieniņu Strazdumuižas rotaļlaukumam

strazdumuiza

Pateicoties AS „Latvijas valsts meži” (LVM) atbalstam sociālās jomas projektiem, Strazdumuižas ciemata bērniem tapis rotaļlaukums, kas īpaši piemērots vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem. Projekta veidotāji – Latvijas Neredzīgo biedrības (LNB) Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas Strazdumuižas organizācija – neslēpj savu gandarījumu par rezultātu, redzot tik daudz priecīgu bērnu vienkopus.

„Es šeit palikšu vienmēr,” teic priecīgā Lelde, kas pa rotaļlaukuma pakāpieniem, kuru malas iezīmētas koši dzeltenā krāsā, uzkāpusi torņa pašā virsotnē un māj pasaulei ar mazo rociņu. Līdz šim nebija šāda torņa, nebija krāsu, nebija rotaļlaukuma. Tā vietā kā padomju laika rotājums slējusies sarūsējusi raķete, slidkalniņa vietā bijusi vien metāla plāksne, bet bērnu smilšu kastē braši saimniekoja kaķi.

SAM 0649999 labots

Tagad, pēc deviņu mēnešu ilga izstrādes un uzstādīšanas darba, bērni sper pirmos soļus īpaši labiekārtotajā rotaļlaukumā. Tā pamatu veido īpašs klājums, kas ne vien mazina triecienus, bet kalpo kā laukuma robežnoteicējs un orientieris ciemata bērniem. Šādā laukumā būtiski, lai katra detaļa, katra objekta mala krāsu ziņā kontrastētu ar pamatu. Laukumam piemīt arī izglītojoša funkcija, piemēram, smilšu kastē ir tikai viena ieeja/izeja. Tas sniedz bērniem drošības sajūtu un spēju vieglāk orientēties – pa kuru ceļu nākuši, pa to pašu var tikt laukā.

Biedrības pārstāvji ir vienisprātis – vajadzību ciemata iedzīvotājiem allaž ir daudz un izvērtēt, kura no tām ir svarīgāka, ir ļoti grūti. „Bērni ir mūsu nākotne,” skan vienojoša doma svētku uzrunās. LNB priekšsēdētāja Svetlana Sproģe atzīst: „Mēs nezinājām, ka Strazdumuižas ciematā dzīvo tik daudz bērnu! Palūkojoties apkārt, mēs toreiz, kad rotaļlaukums bija vēl tikai ideja, redzējām, ka daļa bērnu nevarēja rotaļāties citu māju pagalmos esošajos rotaļlaukumos un baudīt tur esošās atrakcijas, jo tās nebija piemērotas vājredzīgiem un neredzīgiem bērniņiem. Tāpēc jāvēl daudz baltu dieniņu mūsu jaunajai „bērnu pasaulei” Strazdumuižā!

AS „Latvijas valsts meži” sociālās jomas atbalstam no pagājušā gada peļņas piešķīra ziedojumu 300 000 eiro, nodrošinot palīdzību teju 60 tūkstošiem cilvēku visā Latvijā.  Tika atbalstīti 28 projekti palīdzības sniegšanai bērniem un pieaugušajiem ar īpašām vajadzībām. Lai LVM ziedojums būtu caurskatāms un aptvertu iespējami plašāku loku, LVM īpašnieks – Zemkopības ministrija – ir noslēgusi sadarbības memorandu sociālajā jomā ar nodibinājumu „Ziedot.lv”, „Latvijas Bērnu fonds" un biedrību „Latvijas Samariešu apvienība", kas organizē konkursa norisi un uzrauga ziedojuma izlietojumu. LVM atbalsta arī minēto organizāciju sociālās jomas projektus.