30 • 04 • 2015

Meža olimpiādē uzvar komandas darbs

f64 Meza olimpiade

Ar bērnu un jauniešu smiekliem un dziesmām sportiskā sacensību garā 24. aprīlī tika aizvadīts ikgadējais Meža olimpiādes fināls, kurš vienkopus pulcēja audzēkņus no sešām Latvijas skolām. Tērvetes dabas parkā, kur noritēja pasākums, it visur bija manāma aktīva rosība – baltsarkani karodziņi iezīmēja „Mammadaba dēkas” 30 kontrolpunktus, kuros dalībniekiem bija jāpilda gan veiklības, gan prāta un izturības uzdevumi – kā, piemēram, jāatbild pareizi uz jautājumiem par mežsaimniecību un meža dzīvniekiem, jāiet pa novilktu virvi un jānotur līdzsvars.

 „Jūs visi esat uzvarētāji,” Meža olimpiādes finālistiem teic Anda Sproģe, AS „Latvijas valsts meži” komunikācijas projektu vadītāja, uzsverot, ka ceļš līdz finālam nebija viegls. Šogad skolu konkurence bijusi neredzēti liela – tika iesūtīti 316 mācību stundu apraksti no 109 izglītības iestādēm.

Balvu Valsts ģimnāzijas audzēkņi Meža olimpiādē izcīnīja 1. vietu un ieguva galveno balvu – dabas ekspedīciju uz Norvēģiju. „Sajūtas pēc uzvaras – fantastiskas, aizvien vēl nespējam noticēt! Sacensības nebija vieglas, visi uzdevumi bija ļoti interesanti. Man patika tas labirints. Bet man skaistais tornis. Mēs esam jaunsargi, līdz ar to orientēšanās parkā nesagādāja grūtības. Bet atbildēt uz jautājumiem bija daudz grūtāk! Taču mūsu panākumi balstās uz komandas darbu. Mēs trasē sadalījāmies divās komandās – katra komanda devās uz savu pusi un rezultāts atmaksājās”, cits caur citu savās sajūtās un domās par sacensību gaitu dalās Balvu valsts ģimnāzijas komanda. Norvēģijai būšot laiks sagatavoties – skolēni sevi sauc par „izdzīvotājiem”.

2. vietu ieguva Gaigalas pamatskola, balvā no olimpiādes atbalstītājiem AS „Tallink" saņemot dāvanu karti kruīzam ar prāmi uz Stokholmu. 3. vieta Zvejniekciema vidusskolai, balvā iespēja 40 skolēniem kopīgi doties vides izziņas ekskursijā Tērvetes dabas parkā. 4. vieta – Krišjāņa Valdemāra Ainažu pamatskolai, 5. vieta – Vecumnieku vidusskolai, 6. vieta – Jelgavas 2. pamatskola.

Pēc orientēšanās, gardām pusdienām svaigā gaisā un sagatavotā mājas darba prezentācijas, žūrija vērtēja un vētīja punktu sadalījumu. „Esmu vienmēr sajūsmā par to, kas notiek Meža olimpiādes laikā. Vēlos pozitīvi atzīmēt faktu, ka punktus piešķīra ne vien automātiski – pēc ātrākā laika un pareizākajām atbildēm –, bet arī mums bija iespēja ar punktiem novērtēt aizrautīgākos skolēnus, piemēram, priekšnesuma sagatavošanā,” vērtē žūrijas komisijas locekle – Zemkopības ministrijas Meža departamenta Meža nozares stratēģijas un atbalsta nodaļas vecākā referente Māra Mīkule. Savukārt Starptautiskās programmas „Izzini mežu” jeb „Learning about forests” direktore Reičela Boila (Rachel Boyle) kā žūrijas pārstāve bija patīkami pārsteigta par skolēnu aizrautību un pasākuma augsto organizatorisko līmeni: „Priecājos, ka varēju piedalīties šajā fantastiskajā pasākumā ar tik gudriem un atraktīviem skolēniem! Olimpiāde ir noorganizēta ļoti profesionāli – ir ieguldīts milzīgs darbs. Malači!” Žūrijas komisijas sastāvā bija arī Tērvetes dabas parka vadītājs Kristaps Didže un tūrisma informācijas centra vadītāja Lilita Kauste, kā arī AS „Latvijas valsts meži” iekšējās komunikācijas vadītāja Inga Pētersone un komunikācijas projektu vadītāja Anda Sproģe.

Kā jau sacensībās pienākas – neizpalika arī bez pārsteigumiem. Kā muzikālais pārsteigums šoreiz uzstājās dziedātājs Valters Frīdenbergs, kurš ne vien dziedāja iemīļotas Mārtiņa Freimaņa komponētas dziesmas, bet arī iesaistīja pašus skolēnus dažādās aktivitātēs. Meža olimpiādes dalībnieki gluži ieguva „otro elpu” un aktīvi dziedāja līdzi iemīļotājām dziesmām pat itāļu valodā, skaitīja anekdotes un meta salto. Tā tas bija – mīļi, silti un draudzīgi!

Paldies dalībniekiem, paldies skolotājiem par darbu visa mācību gada garumā un paldies skaistajai pavasara dienai!

Meža olimpiādes mērķis ir rosināt skolotājus iekļaut vispārējās izglītības mācību priekšmetos tēmas un pasākumus, kas saistīti ar zināšanu, pieredzes un iemaņu gūšanu, skolēniem esot tiešā saskarē ar mežu, apkārtējo vidi. Šī gada tēma – sociālās zinības mežā. Olimpiādi organizē a/s „Latvijas valsts meži” vides izglītības programmas „Izzini mežu” ietvaros. Vairāk informācijas www.mammadaba.lv/skolam sadaļā "Meža olimpiāde".