01 • 04 • 2015

Dabas dienā lūko dabas bagātības

dabas diena2

Māras dienā notika jau vienpadsmitā AS „Latvijas valsts meži” (LVM) organizētā Dabas diena, kas Koknesē pulcēja lielu dalībnieku skaitu no dažādām vides organizācijām, pārstāvjus no Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta „Silava”, Valsts meža dienesta un Zemkopības ministrijas, kā arī daudzus LVM stipendiātus.

Dabas dienā interesentiem bija iespēja iepazīties ar aktualitātēm vides monitoringa jomā un skatīt darbībā LVM eksperimentālo ražošanas attīstības projektu „Jaunaudžu kopšanas risinājumi”.

Meža tehnika – videi draudzīga un saudzējoša

„Nekad vēl Dabas dienā nebijām apmeklējuši mežizstrādes cirsmu. Mums kā vides aizstāvjiem būtu jāpauž pretēja nostāja, bet tas, ko mēs šodien redzējām mežā – izskatījās videi draudzīgi un saudzējoši,” savās pārdomās un iespaidos par dienas notikumiem dalās „Vides aizsardzības kluba” viceprezidente Elita Kalniņa. „Meža tehnika strādā kā balerīna – viegli un graciozi! Šodien iepazinu meža tehniku un nonācu pie atziņas, ka darbs mežā tomēr vēl aizvien ir ļoti smags, piemēram, ķēžu maiņa,” teic E. Kalniņa, atzīstot, ka meža tehniku bija iedomājusies savādāku.

E. Kalniņa novērtē, ka LVM Dabas diena ik gadu notiek citā vietā, sniedzot iespēju iepazīt jaunas atpūtas vietas un apskates objektus. Kā jaunatklāts brīnums šoreiz bijis Ellītes sēravots. „Tā mēs varam iepazīt un apjaust mūsu dabas bagātību – mežus, vienīgo un galveno dabas resursu, kas mums pieder. Ne jau valdība mūs izglāba no krīzes, bet mežs,” teic E. Kalniņa.

Strādā kā Zviedrijā

LVM organizētajā Dabas dienā piedalos pirmo reizi," stāsta LLU Meža fakultātes maģistrants Niks Šauva, „bet no šeit redzētā daudz ko jau biju apguvis mežsaimniecības praksēs. Līdzīgu jaunaudžu kopšanas metodi redzēju pirms gada, viesojoties Zviedrijā, bet šodien uzzināju, ka šādu praksi izmanto arī Latvijā."

Plēsīgo putnu grāmata un atjaunoti oši

LVM Dabas dienā pirmo reizi piedalījās un jaunas vēsmas ikdienas darbā piedzīvoja arī LMZI „Silava” Meža ekoloģijas un mežkopības nodaļas zinātnieks Dr.habil.geogr. Māris Laiviņš: „Visvairāk mani pārsteidza putnu pētnieka Uģa Bergmaņa apjomīgais pētījums par plēsīgajiem putniem Latvijā. Tur sanāktu vesela grāmata." Meža ekologs augstu novērtē arī iespēju apmeklēt jaunus apskates objektus: „Mani iepriecināja Ellītes sēravota apkārtnes mežs, kurā atjaunojas oši, un neviens neslimo ar sēnīti. Vasarā es noteikti šeit atgriezīšos. Kopumā semināru vērtēju ļoti pozitīvi."