13 • 03 • 2015

No Lejas ezera ledus novāc 50 auto riepas

 riepas ezers copy

6. martā no Lejas ezera ledus Ķekavas novadā AS „Latvijas valsts meži” (LVM) Zemgales mežsaimniecības meža iecirkņa vadītājam sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Valsts policijas pārstāvjiem izdevās novākt no ledus 50 auto riepas. Ziemas autosporta entuziasti, bez saskaņojuma ar LVM, riepas izvietoja uz ledus auto trases izveidei, bet neparūpējās par to novākšanu un riepu nogādāšanu pārstrādei, tā apdraudot gan vietējo iedzīvotāju, gan tūristu iemīļotas peldvietas un atpūtas vietas pastāvēšanu.

LVM arī šogad atbalsta Lielās talkas aktivitātes, aicinot ikvienu iedzīvotāju aktīvi piedalīties apkārtējās vides sakopšanas darbos. Šogad Lielā talka notiks 25. aprīlī. „Atkritumiem sadaloties, izdalās ķīmiskie savienojumi, kuri nonāk augsnē un ūdeņos, saindējot arī zemi. Caur strautiem un upēm inde nonāk mūsu ūdensvados un tālāk – organismā, skaidro Lielās talkas organizatore Vita Jaunzeme. 

Jau  kopš 2005. gada LVM organizē izglītojošu kampaņu „Nemēslo mežā!”, kuras ietvaros tiek izvesti  vairāk nekā 11 vilciena vagoni ar atkritumiem.

Tuvojoties pavasarim un brīvdienām, VUGD aicina cilvēkus būt uzmanīgiem, atpūšoties ārpus mājas. Ugunskuru un grilu kurināšana, dārza darbi un atpūta pie ūdeņiem ir ne tikai patīkams brīvdienu pavadīšanas veids, bet, neuzmanīgi rīkojoties, var arī apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un pat dzīvību. Turklāt dažviet vēl sastopamā ledus kārta ir ārkārtīgi bīstama dzīvībai.