29 • 01 • 2015

Par meža zagšanu var nākties sēdēt cietumā un jāatmaksā lieli zaudējumi

AS „Latvijas valsts meži” informē, ka šā gada 8. janvārī Latgales apgabaltiesa izskatīja sūdzību apelācijas kārtībā par nelikumīgu koku ciršanu Balvu novada Krišjāņu pagastā.

Izskatot lietu, Latgales apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija konstatēja, ka apsūdzētais Jānis Gabranovs 2014. gada februārī mantkārīgu motīvu vadīts, svešā mežā, pārkāpjot ,,Meža likuma” 12. panta pirmās daļas prasības, bez ciršanas apliecinājuma, tīši veica patvaļīgu koku ciršanu. Privātā meža īpašnieka zemē 0,8 ha platībā izlases veidā viņš patvaļīgi nocirta 43 augošas priedes ar kopējo krāju 32,1 m3. Koksne no meža tika izvesta un sagatavota realizācijai. Savukārt valsts mežā J. Gabranovs mikrolieguma teritorijā, kas izveidots melnā stārķa aizsardzībai, kur aizliegta jebkāda mežsaimnieciskā darbībā, 0,25 ha platībā izlases veidā patvaļīgi nocirta 38 augošus kokus (31 priedi un 7 egles) pieaugušā audzē ar kopējo krāju 56,3 m3. Daļa koku tika sagarumota 6,1 m garumā un, izmantojot svešu traktoru izvesta no meža. Pateicoties pagasta iedzīvotāju modrībai, kas par aizdomīgām aktivitātēm ziņoja Valsts meža dienestam, šo noziegumu izdevās atklāt.

Patvaļīgas koku ciršanas rezultātā nodarīts materiālais kaitējums 31 220,6 EUR. Tiesa J. Gabranovam noteica brīvības atņemšana nosacīti uz 1 gadu ar pārbaudes laiku uz 2 gadiem. Šajā pārbaudes laikā viņš nedrīkstēs pārkāpt likumu ne administratīvā jomā, ne izdarīt kādu cita veida noziedzīgu nodarījumu, jo tad nāksies gadu pavadīt cietumā.

Tāpat no J. Gabranova valsts labā tiks piedzīti 27 657,60 EUR, AS ,,Latvijas valsts meži” labā 479,69  EUR, bet cietušās privātpersonas labā vēl 700 EUR.

AS „Latvijas valsts meži” Ziemeļlatgales mežsaimniecības izpilddirektors Viktors Reblis: „Paldies vietējiem iedzīvotājiem par viņu modrību, savlaicīgi ziņojot par pārkāpumiem. Aicinu ikvienu cīņā pret meža zagļiem nepalikt malā un ziņot tiesībaizsardzības iestādēm par aizdomīgiem koku ciršanas gadījumiem, vienalga, vai tas ir valsts, privātīpašnieka vai pašvaldības mežs. Tikai tādā veidā mēs varēsim izskaust mežu nelikumīgi ciršanu.”