08 • 01 • 2015

Ložmetējkalnā uguns strēlnieku piemiņai

 2015. gada janvārī apritēs 98 gadi kopš leģendārajām I pasaules kara Ziemassvētku kaujām. Atceroties šos notikumus, 2015. gada 10. janvārī notiks I pasaules kara Ziemassvētku kauju atceres pasākumi. Ložmetējkalnā, pieminot latviešu strēlnieku varonību, tiks iedegti atmiņu ugunskuri.

LOZZU19

Savu nosaukumu Ložmetējkalns ieguva jau Pirmā pasaules kara laikā, jo vācu armija šo vietu bija ļoti spēcīgi nocietinājusi. Ložmetējkalns ir daļa no Garās kāpas, tas ir 18,5 m augsts un 70–300 m plats. Te – Ložmetējkalna, Tīreļpurva un „Mangaļu” māju apkārtnē – apskatāmas 1916. gada Ziemassvētku kauju piemiņas vietas – krievu un vācu ierakumi, piemiņas zīmes frontes pārrāvuma vietās, brāļu kapi.

LOZZU17

Mūsdienās Ložmetējkalns Tīreļpurvā ir izveidots par valsts nozīmes vēstures pieminekli. 2005. gadā vietā, kas latviešu strēlniekus padarīja par leģendu, AS „Latvijas valsts meži” uzstādīja jaunu 27 metrus augstu skatu torni, no kura paveras plaša panorāma uz Ziemassvētku kauju vietām.

LOZZU22

Katru gadu janvāra sākumā Ložmetējkalna apkārtnē notiek latviešu strēlnieku piemiņas pasākumi. Visa 2015. gada 10. janvāra Ziemassvētku kauju atceres pasākumu programma ir pieejama Latvijas kara muzeja mājas lapā.