02 • 12 • 2014

Notiesā par valsts meža zagšanu

Akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” informē, ka šā gada 23. oktobrī stājies spēkā spriedums par nelikumīgu koku ciršanu valsts mežā.

Izskatot krimināllietu, Balvu rajona tiesa konstatēja, ka apsūdzētā Maruta Pudule 2013. gada nogalē, izmantojot kā darbaspēku personu grupu, pret kuru kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, veica patvaļīgu koku ciršanu valsts īpašumā esošajās meža platībās Balvu novada Krišjāņu pagastā. Nelikumīga koku ciršana, personai apzinoties, ka koku ciršanai nav ciršanas apliecinājuma, dažādos laikos tikusi veikta divos valsts meža 85. kvartāla nogabalos. Kopumā valsts mežā patvaļīgi tika nocirsti 76 koki ar kopējo krāju 72,64 m3, kā arī iznīcināta mežaudze 2,5 ha platībā.

Balvu rajona tiesa atzinusi Marutu Puduli par vainīgu un nosprieda piedzīt no viņas 7611,23 EUR valsts labā, 2651,76 EUR AS „Latvijas valsts meži” labā, kā arī sodīt ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem. Tikai pateicoties tam, ka vainīgā atzinās un sadarbojās ar izmeklēšanas iestādēm, kā arī, ņemot vērā iepriekšējo nesodāmību, brīvības atņemšanas sods tika noteikts nosacīti ar pārbaudes laiku uz trijiem gadiem.

AS „Latvijas valsts meži” Ziemeļlatgales mežsaimniecības izpilddirektors Viktors Reblis: „Mēs esam gandarīti par tiesībaizsardzības iestāžu aktivitātēm, izmeklējot šo un citas ar koku nelikumīgu ciršanu saistītās lietas. Ceram, ka šis spriedums liks padomāt citiem sveša meža tīkotājiem, pirms ķerties pie motorzāģa. Aicinu ikvienu iedzīvotāju cīņā pret meža zagļiem nepalikt malā un ziņot tiesībaizsardzības iestādēm par aizdomīgiem koku ciršanas gadījumiem, vienalga, vai tas ir valsts, privātīpašnieka vai pašvaldības mežs.”