14 • 08 • 2014

Šoferīšiem jābūt īpaši vērīgiem

Visi zīdītāji aizņemti galvenokārt ar rūpēm par pēcnācējiem, par ko tumšajā diennakts laikā, visbiežāk no rītiem, liecina, piemēram, vilcēnu vai veco vilku balsis. Plēsēju mazuļiem beidzas zīdaiņa periods, viņi pāriet uz  vecāku sarūpēto gaļu. Tas rada papildus risku autovadītājiem – uz autoceļiem aizvien biežāk iet bojā zvēri, īpaši jaunie zvērēni.

Jaunā dzīvnieku paaudze parasti kopā ar kādu no vecākiem dodas izzināt pasauli, un daļa no lapsu, jenotsuņu, āpšu, ežu, caunu un citu zvēru mazuļiem uz autoceļiem tiek nobraukti, tik tikko pa īstam sākuši to iepazīt. Lielāku zīdītāju jaunuļi cieš mazāk – tos autovadītāji var ieraudzīt laicīgāk un censties izvairīties. Protams, ne jau tikai zvēri iet bojā kontaktos ar transporta līdzekļiem. Putniņu dēļ ne katrs šoferis veiks liekus manevrus, par abiniekiem, rāpuļiem nemaz nerunājot.

alnis IMG 4237 10

Aicinām autovadītājus būt vērīgiem un uzmanīgiem, īpaši krēslas stundās, kad dzīvās radības ir vēl grūtāk pamanīt – būs drošāk gan pašam braucējam, gan mazajiem mežu iemītniekiem, kas tikai nupat dibinājuši savas jaunās ģimenes!