04 • 07 • 2016

Par tīru mežu – par dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu

cuk

Ir tik tīkami baudīt dabas skaistumu un mieru tīrā un sakārtotā vidē. Latvijas kaimiņvalstu – Igaunijas un Lietuvas – pieredze rāda, ka dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas ieviešana ļāvusi samazināt gan atkritumu daudzumu dabā, gan nodrošinājusi izlietotā iepakojuma pārstrādi līdz pat 90%. Latvijā šādas depozīta sistēmas nav, arī cīņa ar izmestiem dažādiem stikla, plastmasas un alumīnija iepakojumiem dabā nav uzvarēta, un ik gadu atkritumu daudzums palielinās, radot draudus arī savvaļas dzīvnieku drošībai.

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sociālās kampaņas “Nemēslo mežā” galvenais varonis Cūkmens ir pārliecināts, ka PET pudeļu depozīta ieviešana Latvijā ir nepieciešama: “Ja, nododot tukšās plastmasas pudeles, pretī varēs saņemt kaut nelielu atlīdzību, esmu pārliecināts – atkritumu daudzums mūsu mežos jūtami samazināsies.”

Ik gadu, organizējot Meža dienu pasākumus, LVM piedāvā tūkstošiem interesentu iepazīt meža apsaimniekošanas nozīmi un ļauj katram dalībniekam izprast nepieciešamību rūpēties par mežu un nemēslot dabā. Šogad meža sakopšanas talkās tika izvesti 130,9 m3 atkritumu. Cūkmens novēroja, ka teju 80% no visiem atkritumiem bija tukšās plastmasas pudeles.

2008. gadā Cūkmens aktīvi iesaistījās Vislatvijas aģitācijas tūrē, apmeklējot 14 pilsētas, sniedza izglītojošu informāciju par plastmasas depozītu, iepazīstināja ar faktiem par vides piesārņošanu un aicināja parakstīties par pudeļu depozīta ieviešanu Latvijā.

Ir pagājuši astoņi gadi, un portālā manabalss.lv ir iespēja parakstīties par dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā, kas veiksmīgi darbojas Lietuvā un Igaunijā. Lai iniciatīva tiktu izskatīta Saeimā, nepieciešams savākt 10 tūkstošus parakstu.

“Katrs paraksts ir no svara. Apvienojam spēkus un cīnāmies ne tikai ar sekām – pieaugošo atkritumu daudzumu mežos –, bet ar pašu cēloni – izmestiem dzērienu iepakojumiem,” aicina tīru mežu aizstāvis Cūkmens, kurš 2015./2016. mācību gadā sācis izglītojošo darbu arī ar pašiem mazākajiem – bērnudārza skolēniem. Ar izzinošu spēļu un uzdevumu palīdzību, programmas “Cūkmena detektīvi” ietvaros, bērni atklāj kā uzvesties un rūpēties par Latvijas mežu. Programma tiks turpināta arī šajā mācību gadā.

PET pudeļu depozīts ir sistēma, kad lielveikalos un citur uzstādītos īpašos automātos var nodot plastmasas pudeles, pretī saņemot naudu.

Lasīt vairāk: