03 • 05 • 2024

Mežos izsludināts ugunsnedrošais laikposms. Jāievēro īpaša piesardzība

appo3065

Valsts meža dienests šogad visā Latvijā no 3. maija izsludinājis meža ugunsnedrošo laika posmu. Tas nozīmē, ka, atrodoties mežā, jābūt īpaši piesardzīgiem ar uguni un jāievēro ugunsdrošības noteikumi. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina ikvienu daba gājēju būt atbildīgam un izvairīties no jebkādas atklātas liesmas veidošanas mežā vai tiešā tā tuvumā. Cilvēku apzināta vai neuzmanīga rīcība ar uguni joprojām ir visbiežākais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls.

Latvijā vidēji gada laikā izceļas un tiek likvidēti ap 600 meža ugunsgrēku. Uguns skarto meža platību apjomu ietekmē laikapstākļi un meža apmeklētāju paradumi, tas variē no 90 hektāriem 2012. gadā līdz pat 3790 hektāriem 2006. gadā. Aizvadītajā gadā kopējā uguns skartā meža platība bija 636 hektārus plašā teritorijā.

grafiks skaits

“Latvijas valsts mežos ir iespēja brīvi pārvietoties, nakšņot teltīs un apmeklēt vairāk nekā 300 tūrisma vietas. Lai atpūta dabā noritētu mierīgi, patvaļīgi veidot ugunskura vietas meža ugunsnedrošā laikposma laikā ir stingri aizliegts. LVM ierīkotajās atpūtas vietās daudzviet ir ierīkotas ugunskura vietas. Jāatceras, ka pirms došanās prom, ugunskura vieta atpūtas vietā ir jāsakopj, jāpārliecinās, ka uguns ir nodzēsta, uzlejot ūdeni vai uzberot smiltis, jo galvenais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēku apzināta, neapzināta vai neuzmanīga rīcība ar uguni,” atgādina LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

LVM atgādina, ka ugunsnedrošajā laikposmā mežā jābūt īpaši piesardzīgiem un uzmanīgiem un stingri jāievēro noteiktās ugunsdrošības prasības, kā piemēram, aizliegts kurināt ugunskurus, izņemot speciālajās ugunskura vietās, nomest mežā gruzdošus vai degošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus, kā arī pārvietoties ar motorizētiem transportlīdzekļiem ārpus ceļiem, jo motorizētie transportlīdzekļi var kalpot par iemeslu postošai meža ugunsnelaimei.

LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē.

lvm 25 bez fona copy

Lasīt vairāk: