09 • 03 • 2017

Trīs apbalvojumi Latvijas Būvniecības gada balvā

buvniecibas balva

Attēls: Būvnieku padomes arhīvs

Svinīgā apbalvošanas ceremonijā marta sākumā tika noskaidrotas Latvijas labākās būves un būvnieki. Konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2016” atzinību guva trīs AS “Latvijas valsts meži” objekti, kas apliecina koksnes kā inovatīva un videi draudzīga būvmateriāla priekšrocības.

“Koks ir dzīvs, dabisks un videi draudzīgs materiāls, ko var prasmīgi izmantot ne tikai ēku būvniecībā. Latvieši izsenis pratuši novērtēt koksnes labās īpašības, un šie objekti lieliski parāda, kā šo materiālu pilnvērtīgi izmantot,” teic “LVM Nekustamie īpašumi” direktors Valdis Kalns.

Koka būve ­– 1. vieta klientu centram Dundagā

HR4A3937

Par labāko koka būvi 2016. gadā atzīta LVM Ziemeļkurzemes klientu centra ēka Dundagā, kas var lepoties ar pārdomātu dabas resursu izmantojumu. Ēkas konstrukcijas ir veidotas no eksponēta līmēta koka, siltinājums no koksnes šķiedras, sienu, griestu un grīdu apdares – veidotas no koksnes materiāliem. Ēkas apsildi un dzesēšanu nodrošina zemes siltumsūkņi, ēkas ventilācijas sistēma būvēta ar gaisa kvalitātes kontroli un gaisa siltuma rekuperāciju, stiklotās konstrukcijas radītas ar īpaši augstu siltuma pretestību.

Ēkas projekts jau 2016. gadā konkursā “Ilgtspējīgākā ēka un projekts” saņēma 2. vietu nominācijā “Ilgtspējīgākais projekts”.

Konkursā “Gada būvinženieris Latvijā 2016” 2. vietu nominācijā “Gada projektu vadītājs” saņēma LVM klientu centra ēkas Dundagā būvnieka “Selva būve” projekta vadītājs Gintars Dardets.

Inženierbūves rekonstrukcija – 3. vieta Menčupītes tiltam

IMG 6854

Konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2016” nominācijā “Inženierbūves rekonstrukcija” 3. vieta piešķirta atjaunotajam Menčupītes tiltam Kocēnu novadā. Tas ir Latvijā pirmais autosatiksmei paredzētais saspriegtas līmētas koka konstrukcijas tilts, kura būvniecībā izmantoti divi dabiskas izcelsmes būvmateriāli – akmens un koks. Turklāt tilta pārbūvē saglabāts kultūrvēsturiskais mantojums – vēsturiskie šķelto laukakmeņu balsti. Tilta laidums veidots no saspriegtas līmētas koka konstrukcijas, brauktuves konstrukcija – no dubultā dēļu klāja. Koks izmantots arī pārējā tilta konstrukcijā – līmētas koksnes tilta margas, koksnes atvairbarjera tilta pieejas zonā, ceļa zīmju vairogi  no saplākšņa, ceļa zīmju koka stabi.

“Latvijas kokrūpnieki un ražotāji spēj nodrošināt kvalitatīvu darba rezultātu īsā laikā, izmantojot koksni. Ikviens šāds objekts, kurā izmanto atjaunojamo dabas resursu – koksni – veicina mežsaimniecības attīstību. Lietojot līmētas un liektas koka konstrukcijas, var būvēt daudz ātrāk un lētāk, nekā ar klasiskajām metodēm, vienlaicīgi nodrošinot nestspējas, ilgnoturības un citas būtiskas prasības,” atzīst “Mežu un koksnes produktu pētniecības institūta” (MeKA) direktors Andrejs Domkins.

Koka būve ­– 3. vieta LVM Kalsnavas arborētuma kases mājai

kases eka

Konkursā ievērību izpelnījusies arī LVM Kalsnavas arborētuma automašīnu stāvlaukuma un kases mājas jaunbūve “Slodās”, Madonas novadā, ko jo īpaši novērtē arborētuma viesi. Vasaras sākumā tūkstošiem interesentu ierodas arborētumā uz tradicionālajiem Peoniju svētkiem, kas šogad notiks 18. jūnijā. Svētku viesiem  ik gadu ir iespēja vērot un priecāties par krāšņi ziedošajām peonijām, iegādāties tās kā jaunstādus pie tirgotājiem, kā arī piedalīties izsolē, mēģinot iegūt retus un eksotiskus augu stādus.

Konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2015” tilts gājējiem pār šoseju Tērvetē ieguva 3. vietu nominācijā “Koka būve”. 87 metrus garā, inovatīvā liekti līmētā koka tilta – laboratorijas mērķis ir veikt mērījumus un monitoringu koka būvei, atbilstoši Latvijas klimatiskajiem apstākļiem tā ekspluatācijas gaitā. Sešpadsmit vietās uz tilta ir izvietoti mitruma mērītāji, kas sniedz informāciju par mitruma daudzumu tilta koksnes konstrukcijās, savukārt ik mēnesi tiek veikti tilta izlieces mērījumi.

“Koka tilts – laboratorija ir lielisks piemērs tam, kā pieredzējušu zinātnieku, ražotāju un mežu apsaimniekotāju kopdarba rezultātā Latvijā radīts kas vēl nebijis – iedzīvotājiem tas sniedz patīkamas atpūtas un jaunas pieredzes iespēju, zinātniekiem – ilgtermiņa pētījumu iespēju, bet vietējie ražotāji ir guvuši pieredzi inovāciju radīšanai,” norāda “LVM Rekreācija un medības” projektu vadītājs Normunds Namnieks.  

Konkurss “Latvijas Būvniecības gada balva” notiek trešo reizi. Konkursam kopumā tika pieteikti 88 objekti, aptverot daudzveidīgu ēku tipoloģiju, kas ir vismaz divas reizes vairāk kā citos ēku konkursos Latvijā.

Lasīt vairāk: