01 • 12 • 2015

Kur meklēt eglīti svētkiem?

 AE D 070265

Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir brīnumu, gaismas un īpašu smaržu laiks. Protams, šie svētki nav iedomājami bez svētku eglītes – to var nopirkt tirdziņā vai iegādāties podiņā kādā no AS „Latvijas valsts meži" (LVM) kokaudzētavām. Decembrī, gaidot Ziemassvētkus un Jauno gadu, Latvijas iedzīvotājiem tiek sniegta iespēja valsts mežos atrast un nest mājās savu Ziemassvētku eglīti, kas ne tikai rotās istabu un pulcēs lielus un mazus dzejoļu skaitītājus, bet arī dāvās siltumu un meža smaržu ikvienā mājā. Līka vai slaida, kupla vai netik kupla – tā katram sava, tā katram skaistākā! Lai nenodarītu mežam skādi, jāievēro daži priekšnoteikumi – kādās vietās, kā un kādu eglīti cirst.

Valsts mežu teritorijas var atpazīt pēc AS „Latvijas valsts meži" izvietotajām dzeltenajām zīmēm ceļu malās. Arī robežstigu zīmes norāda, ka atrodaties valsts mežu teritorijā. Pirms došanās uz mežu, valsts mežu teritoriju var apskatīt mammadabakarte.lv.

egles

Ziemassvētku eglīti atļauts cirst meža ceļu un grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem. Savukārt nedrīkst cirst jaunaudzēs un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapu. Eglīte jāzāģē līdz ar zemi, lai novērstu iespēju, ka uz augstā celma var savainoties meža dzīvnieki.

Plašāka informācija par to, kur un kā pareizi meklēt Ziemassvētku eglīti un kā to pareizi uzglabāt, atrodama uzņēmuma veidotajā bukletā:

egle

Jāatceras, ka pēc svētkiem eglītes zarus var izmantot, lai apsegtu rozes, vai gadījumā, ja tās zari ir nobiruši no skujām, izmantot kā balstu puķuzirnīšiem. Arī pilsētā par eglīti var parūpēties, kā nākas. Piemēram, augumā garākās egles var sagarināt un piedāvāt cilvēkiem, kuriem mājās ir malkas apkure.

IMG 9289

Arvien iecienītākas kļūst Ziemassvētku eglītes podiņos. LVM kokaudzētavās var izvēlēties dažāda augstuma un veida egles: neliela piramīda, ligzdiņa, eglīte ar savdabīgu skraju vainagu, kurā būs daudz vietas rotājumiem vai, piemēram, eglīti ar blīvu vainagu, kuru rotāt ar smalkākiem un mazākiem rotājumiem.

Bet, ja šogad padomā ir rotāt eglīti ar eko rotājumiem, LVM centrālajā birojā Vaiņodes ielā 1 līdz 23. decembrim darbosies Ziemassvētku veikals, kurā atrodamas ne vien LVM kokaudzētavu darbinieku darinātās eko bumbas eglītēm, bet arī Adventes vainagi un daudzi citi rotājumi, kas ļaus ieraudzīt un sajust dabas skaistumu un brīnumu!

Lai gaišs un brīnumains šis svētku gaidīšanas laiks!

Lasīt vairāk: