22 • 02 • 2022

Uzlabos dzīves apstākļus dabas parka “Driksnas sils” retajām augu sugām

meza silpurene xs

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) tā apsaimniekošanā esošajā dabas parkā “Driksnas sils” uzsāk osu mežu biotopu kopšanas darbus 12 hektāru platībā, lai radītu piemērotus apstākļus retu un aizsargājamu sugu dzīvotņu ilgtspējīgai pastāvēšanai, kā arī veidotu un dažādotu osu biotopa struktūras elementus. Biotopa kopšanas darbi tiek veikti ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” ietvaros.

Dabas parks “Driksnas sils” ir viena no dažām īpaši aizsargājamām dabas teritorijām Latvijā, kuras galvenā vērtība ir osu meža biotops –  gaišs priežu mežs ar raksturīgu zemsedzi uz nogāzēm. Atšķirībā no vairākiem citiem meža biotopiem osu meža saglabāšanai nepieciešami dabiski traucējumi, taču mūsdienās tie notiek reti, tāpēc cilvēkam mērķtiecīgi jāpalīdz.  

“Dabas parka teritorijā aug tādas īpaši aizsargājamas, gaismas prasīgas augu sugas kā Ruiša pūķgalve, meža silpurene, garkāta ģipsene, Prūsijas smiltāja neļķe, šaurlapu lakacis un zālļapu smiltenīte. Noēnotās vietās tās slikti zied un neveido sēklas, turklāt tās ir jutīgas ne tikai pret koku un krūmu radīto noēnojumu, bet arī pret citu lakstaugu un sūnu sugu konkurenci. Pasākumi plānoti tajās vietās, kur šobrīd izveidojies egļu otrais stāvs un paauga, bet pirms 30 gadiem bija daudz gaišāks, ziedēja šaurlapu lakacis un arī meža silpureņu bija vairāk,” skaidro LVM Vides projektu vadītāja Ieva Rove.

saurlapu lakacis xs

Attēlā: Šaurlapu lakacis – suga, kuru varētu sagaidīt atkal augam “Driksnas silā”

Darbs sāksies ar pameža un paaugas ciršanu 12 ha platībā, kam sekos otrā stāva egļu, bērzu un citu atsevišķu koku, kas rada spēcīgu apēnojumu, novākšana. Tiks saglabāti kadiķi, sausie koki un kritalas, kā arī bioloģiski vecie koki, kas ir mājvieta citām retām sugām. Saglabājamās dabas vērtības  darbu veikšanas vietā ir marķētas sarkanā un zaļā krāsā, piemēram, tiek marķēti saglabājamie bioloģiski vecie koki, reto sugu atradnes, veģetācijas parauglaukumi, tehnikas pārvietošanās joslas pa mežu, kā arī kopjamās platības ārējā robeža.

Rudenī, kad nozāģētie kociņi un zarus kaudzes būs izkaltušas, tās tiks sadedzinātas, tādējādi veicinot zemsedzes mineralizāciju un atklātus laukumus. Pēc darbu pabeigšanas no jauna veidosies skrajš, saules izgaismots priežu mežs, kurā retajām augu sugām būs iespēja iesēties izveidotajos atklātajos, labāk apgaismotajos laukumos.

nogaze 1 xs

Pirms biotopa kopšanas darbu uzsākšanas “Driksnas silā” notika vairākas sanāksmes, kurās AS “Latvijas valsts meži”, Dabas aizsardzības pārvaldes un Valsts meža dienesta pārstāvji diskutēja un vienojās par dabas parkā veicamajiem dzīvotņu uzlabošanas un atjaunošanas darbiem.

Dabas parks “Driksnas sils” ietilpst Eiropas Savienības valstu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju sistēmā jeb Natura2000 teritoriju tīklā, kurā katra dalībvalsts iekļaujas ar savu aizsargājamo teritoriju sistēmu.

ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” (Nr.5.4.3.0/20/I/001) vadošais partneris ir Dabas aizsardzības pārvalde; AS “Latvijas valsts meži” kopā ar sadarbības partneriem biotopu kopšanas darbus šogad veiks 14 vietās Latvijā.

 

koh logo 002