31 • 08 • 2021

LVM Ziemeļkurzemes reģionā uzlabos un atjaunos dabas vērtību dzīvotnes

img 20210820 111459

Tuvojoties darbu uzsākšanai, Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansētajā projektā “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai”, 20. augustā aizvadīta ekspertu līmeņa sanāksme divās plānoto darbu teritorijās. Tikšanās ietvaros AS “Latvijas valsts meži” (LVM), Dabas aizsardzības pārvaldes un Valsts meža dienesta pārstāvji vienojās teritorijās veicamajiem dzīvotņu uzlabošanas un atjaunošanas darbiem.

Sanāksmes ietvaros tika apmeklētas divās vietas – dabas liegumi (DL) “Ances purvi un meži” un “Ovīši”. Teritorijas atrodas LVM pārraudzībā un ir iekļautas Eiropas Savienības nozīmes īpaši aizsargājamo dabas teritoriju jeb Natura 2000 tīklā.

DL “Ances purvi un meži” galvenās vērtības ir maz izmainīti meži, kā arī teritorijā esošie purvu un ezeru dabisko biotopu kompleksi, kas ir nozīmīgi reto un apdraudēto putnu sugu ligzdošanai. Dabas lieguma meža un mežainu piejūras kāpu biotopos daudzviet gandrīz pilnībā iztrūkst lielu dimensiju atmirušās koksnes, kas ir īpaši nozīmīga vairāku aizsargājamo sugu, piemēram, skujkoku dižkoksngrauža, populāciju ilgtermiņa pastāvēšanai.

Projekta ietvaros šajā teritorijā plānota mežaudzes dažādošana, nozāģējot, atzarojot kokus un sadedzinot zarus  laukumos, lai straujāk palielinātu mirušās koksnes apjomu un dažādotu kokaudzes. Teritorijas apsaimniekošanas ilgtermiņa mērķis ir nodrošināt Latvijā un ES īpaši aizsargājamo biotopu, reto un aizsargājamo dzīvnieku un augu sugu atradņu, kā arī garu, paralēlu kāpu un ieplaku kompleksa aizsardzību un apsaimniekošanu.

Visas darbības tiks veiktas saskaņā ar sagatavotiem sertificēta dabas eksperta atzinumiem un   norādē un to rezultātā, pavairojot mirušo koksni 75 ha kopplatībā, tiks labvēlīgi ietekmēta 275 ha liela platība.

Savukārt, DL “Ovīši” izceļas ne vien ar tā dabas vērtībām, kā, piemēram, Baltijas jūras piekrastes, zālāju un purvu biotopiem, bet arī kultūrvēsturiskām vērtībām – lieguma apkaimes apdzīvotajās vietās saglabājušās Kurzemes piekrastes lībiešu ciemiem raksturīgas ēkas un apbūves struktūra.

Projekta ietvaros atbilstoši sertificēta eksperta sagatavotajiem atzinumiem un norādēm tiks veikta mežainu piejūras kāpu stāvokļa un struktūru uzlabošana 107,6 ha platībā, veicot paaugas, pameža un citu nevēlamo koku un krūmu ciršanu, ciršanas atlieku dedzināšanu un/vai aizvākšanu. Darbu izpildes plānošanā un uzraudzība tiks veikta un nodrošinot maksimālu ugunsdrošību tuvējā apkārtnē.

Tāpat, lai atbrīvotu liegumā esošo pelēko kāpu biotopus no nevēlamā apauguma jeb aizaugšanas teju 18 ha platībā, tiks samazināts aizauguma apjoms, saglabājot dzīvotspējīgus kadiķus, pieaugušus melnalkšņus, atsevišķas dabā atzīmētas lielas, smiltīs ieputinātas priedes, sīkkrūmus un citas sertificēta dabas eksperta noteiktās un dabā iezīmētās vērtības. Tādējādi, atbrīvojot biotopu no nevēlamā apauguma, tiks labvēlīgi ietekmēta teritorija 95 ha apjomā.

Projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” (Nr.5.4.3.0/20/I/001) kopējais budžets plānots 3,52 miljonu EUR apmērā un 85 % no tā finansē Eiropas Savienības Kohēzijas fonds, īstenošanas laiks: no 2021. līdz 2023. gadam.

koh logo