01 • 02 • 2022

Virtuālais asistents – atbalsts onkoloģisko slimību pacientiem

asistents 1

Saņemot finansiālu atbalstu no AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sociālās jomas projektiem, ko administrē fonds Ziedot.lv, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība “Dzīvības koks” pērn aktīvi strādāja, lai onkoloģisko slimību pacientiem un viņu tuviniekiem četrās Latvijas klīnikās būtu pieejami virtuālie asistenti.

Projekta gaitā tika izveidotie virtuālie asistenti ir interaktīvi informācijas stendi, kuros pacienti un tuvinieki var iegūt drošu un speciālistu pārbaudītu pamata informāciju par slimību, diagnostiku, ārstēšanu, fiziskajām aktivitātēm, uzturu, rehabilitāciju un citiem būtiskiem jautājumiem. Interesējošo informāciju iespējams lasīt uz vietas, izdrukāt vai arī nosūtīt uz savu e-pasta adresi.

“Šobrīd kopumā informācijas ir ļoti daudz, tomēr – jo vairāk informācijas, jo grūtāk kļūst tajā orientēties un atsijāt vērtīgo no subjektīvā un manipulatīvā, īpaši situācijā, kad uzzināta diagnoze, un tiek meklēts jebkurš salmiņš, pie kura pieķerties. “Dzīvības koks” informatīvie materiāli  tiek veidoti sadarbībā ar speciālistiem un starptautiskām organizācijām, tāpēc tiem ir augsta uzticamība un pozitīvs novērtējums gan no pacientiem, gan profesionāļiem. Tagad visa šī vērtīgā informācija būs pieejama vienkopus ne tikai mūsu biedrības vietnē, bet to varēs saņemt arī uz vietas slimnīcās,” stāsta projekta vadītāja Iveta Smilga.

asistents drs

Projekta īstenotāji norāda, ka, izdzirdot diagnozi "vēzis", cilvēku bieži pārņem bailes un neziņa par to, ko nozīmē ārstēšana un ārsta sacītais. Tieši informācija ir tā, kas var palīdzēt pārvarēt bailes un uzzināt, kā rīkoties, ko jautāt un sagaidīt no ārsta. Nereti cilvēki kautrējas arī jautāt, tāpēc patstāvīga drošas informācijas iegūšana ir ļoti nozīmīga. Turklāt iespēja netraucēti iepazīties gan ar diagnozi, gan dažādajiem ārstēšanas vai palīdzības un atbalsta veidiem ir būtiska ne tikai pašiem pacientiem, bet arī viņu piederīgajiem.

Virtuālie asistenti jau uzstādīti Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, jaunajā A 1 korpusā kā arī  Daugavpils reģionālajā slimnīcā, un jāsaka, ka interese no apmeklētāju puses ir ļoti liela. Drīzumā stendi būs pieejami Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas “Onkoloģijas centrā” un Liepājas reģionālajā slimnīcā.  Virtuālais asistents darbojas arī vietnē www.dzivibaskoks.lv

Lasīt vairāk:

 

Esam sertificēti
BM certification iso