28 • 12 • 2021

Vērtīgas prasmes un zināšanas pilnvērtīgai senioru ikdienai

cilveks cilvekam1

Preiļu novada seniori šogad gatavoja ziepes, adīja, izmantojot atstarojošu dziju, apguva dekupāžas tehniku, sēja, stādīja, uzlaboja finanšu pratību, ieguva jaunas zināšanas par psiholoģisko labklājību un pavadīja kopā daudz jauku brīžu. Lai senioriem būtu plašākas iespējas piekopt sociāli aktīvu dzīvesveidu, apgūt jaunas prasmes un iegūt vērtīgas zināšanas, Preiļu novadā šajā gadā tika īstenots projekts “Cilvēks cilvēkam”, kura laikā arī risinājās daudzās aktivitātes.

Projekts sākās ar puķu un garšaugu sēklu iegādi un dalīšanu senioriem. Seniori mājās uz palodzēm audzēja puķu un garšaugu stādus, un maijā tika rīkota stādu maiņa. Ar izaudzētajiem stādiem ne tikai mainījās, bet tos arī dāvināja saviem kaimiņiem un draugiem. Dārznieces Sandra Ozolas lekcijās seniori uzzināja vairāk par zemes sagatavošanu dārzeņu, puķu sējai, to audzēšanu un mēslošanu, kam jāpievērš uzmanība, pērkot minerālmēslus mazdārziņam. Dārzniece arī stāstīja un parādīja, kā pašiem no spraudeņiem izaudzēt un pavairot hortenzijas, kadiķus, upenes, kā veidot jauno augļu koku vainagu, apgriezt kociņam zarus.

cilveks cilvekam2

Projekta gaitā notika arī 10 vingrošanas nodarbības, kurās speciālista vadībā seniori apguva savam vecumam piemērotus vingrinājumus, lai pēc tam varētu individuāli vingrot arī mājās, gūstot stimulu arī turpmāk nodarboties ar fiziskām aktivitātēm.

Sevis izzināšanai bija veltītas psiholoģiskās lekcijas, savukārt lekcijā “Mans maciņš” seniori uzzināja, kā plānot savus ienākumus un izdevumus, ieguva zināšanas, kā kritiski izvērtēt informāciju par ātrajiem kredītiem un par aizdomīgām krāpnieku e-pasta vēstulēm un citiem būtiskiem finanšu pratības jautājumiem.

“Kopumā mani iedvesmoja un iedvesmo projekta nosaukums “Cilvēks cilvēkam”. Tā jēdziens ir tik dziļš un cildens!

Psiholoģiskajās nodarbībās patīkami pārsteidza tas, cik dažādi man pazīstamai cilvēki pamato savas izvēles, viedokļus, cik artistiski iejūtas dažādas lomās, veido dialogus. Man bija dota iespēja ne tikai pašai domāt, bet arī ieraudzīt savus līdzcilvēkus pavisam citā gaismā. Tas bija patīkami.

Kopīgā vingrošana nav tas pats, kas vingrot vienam savās mājās. Ir iespēja kontaktēties, pajokot, uzmundrināt un atbalstīt vienam otru. Šīs nodarbības bagātināja, uzlaboja veselību, katra nodarbība bija kā svētku diena.

Iesaistījos arī adīšanas projektā, jo uzrunāja iespēja to darīt ar atstarojošo diegu. Uzadīju mazdēlam melnas vilnas dzijas getras ar ieadītu gaišu atstarojošo diegu joslu. Man sagādā prieku tas, ka viņam, braucot ar velosipēdu uz futbola treniņiem, nesalst kāju muskuļi, un viņš ir pamanāms tumšajās vakara stundās,” pārdomās par ieguvumiem no dalības šajā projektā dalās Valentīna.

Projekts tika īstenots, saņemot finansiālu atbalstu no AS “Latvijas valsts meži” ziedojumiem sociālās jomas projektiem, ko administrē fonds Ziedot.lv, kopumā projektā iesaistījās vairāk nekā 20 senioru.

 

Esam sertificēti
BM certification iso