14 • 12 • 2021

Pašu gatavotās dobēs – dārzeņi vēl garšīgāki

pasi audze2

Ierīkojot 16 dobes četros Alojas novada pagastos un nodrošinot vērtīgu praktisko zināšanu apguvi, vairāk nekā 200 Alojas novada trūcīgajiem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem šogad tika dota iespēja izaudzēt un nodrošināt sevi ar pašu audzētiem dārzeņiem. Apgūtās prasmes dzīves kvalitātes uzlabošanai tiks izmantotas arī turpmāk.

“Daudziem novada maznodrošinātajiem iedzīvotājiem nav savas zemes un pat iespējas tikt pie mazdārziņa sakņu dārza ierīkošanai. Tāpēc meklējām risinājumus, kā trūcīgajiem iedzīvotājiem šādu iespēju tomēr nodrošināt. Sadarbībā ar sociālajiem darbiniekiem apzinājām un uzrunājām tos iedzīvotājus, kuriem būtu vērtīgi iekopt savas dobes un izaudzēt pašiem savus dārzeņus. Bijām novērojuši, ka daudziem trūkst ne tikai zemes, bet arī motivācija. Tāpēc projekta mērķis bija arī iedrošināt un parādīt, ka nav nemaz tik sarežģīti ierīkot savu sakņu dobi un rezultātā iegūt dārzeņus paša patēriņam. Mums likās svarīgi iedzīvotājiem iedot makšķeri, ne zivi, tagad redzam, ka tas ir attaisnojies, jo projektā iesaistītie ir motivēti darboties arī turpmāk, ” stāsta projekta “Palīdzi sev pats!” vadītāja Ziedīte Jirgensone.

pasi audze puikule

Šis projekts, kas ticis īstenots ar Ziedot.lv starpniecību saņemot finansiālu atbalstu no AS “Latvijas valsts meži” ziedojumiem sociālās jomas projektiem, bijis vērtīgs arī tādēļ, ka ļāvis iedzīvotājiem apgūt jaunas zināšanas un prasmes, ko tūdaļ arī likt lietā. Projekta laikā profesionāla galdnieka un būvnieka Ulda Ozola vadībā notika praktiskas apmācības, kuru laikā dalībnieki mācījās, kā paši no dēļiem un citiem materiāliem var pagatavot dažāda veida augstās dobes. Rezultātā tika izveidotas 16 netradicionālas sakņu dobes no otrreiz izmantojamiem materiāliem. Meistars un dalībnieki rūpējās, lai dobes izskatās estētiski un neaizņem daudz vietas, ir lēti un vienkārši ierīkojamas. Tāpat iedzīvotāji tika mudināti raudzīties plašāk un izmantot izlietotas muciņas, kurās iebērt augsni un iesēt, piemēram, garšaugus.

vilzenu b.d.2

Kad dobes  bija sagatavotas, lektore Sniedze Ragže, kura ir profesionāla agronome ar pieredzi Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā, projekta dalībniekiem stāstīja par dažādām dārzeņu kultūrām un to, kā un kādā augsnē tās labāk sēt un stādīt. Dalībnieku interese un apņemšanās bija liela – radās vēlme sēt ne tikai burkānus un bietes, bet pat izmēģināt spēkus arbūzu audzēšanā.

Projekta laikā iesaistītie dalībnieki izgatavotajās dobēs savam patēriņam izaudzēja burkānus, sīpolus, gurķus, kartupeļus, bietes, pupiņas un dažādus garšaugus.

 

 

Esam sertificēti
BM certification iso