22 • 11 • 2021

Top bezmaksas atbalsta mācību programma vecākiem, kuru bērniem ir autiskā spektra traucējumi

ast mazie soli

Līdz gada beigām vecākiem, kuri audzina bērnus ar autiskā spektra traucējumiem (AST), būs pieejama bezmaksas mācību programma “Mazie soļi” – efektīvs atbalsta instruments, kas šīm ģimenēm palīdzēs labāk tikt galā ar ikdienas izaicinājumiem. Mācību programma sniegs praktiskas zināšanas un iemaņas, kā palīdzēt savam bērnam brīdī, kad atbilstošas terapijas nodarbības ir grūti vai vispār nav pieejamas.

Saņemot finansiālu atbalstu no AS “Latvijas valsts meži” ziedojumiem sociālās jomas projektiem, ko administrē fonds ziedot.lv, Bērnu slimnīcas fonds kopš 2021. gada pavasara strādā, lai Latvijas situācijai piemērotu šo programmu “Mazie soļi” (“Simple steps”). Tā ir atbalsta mācību programma vecākiem, kuru bērniem ir AST, taču programma būs noderīga arī tiem vecākiem, kuru bērnam nav uzstādīta diagnoze, bet ir aizdomas par AST.

Iespēja attīstīt bērna prasmes mājas apstākļos

Mācību programma balstās uz efektīvu un zinātniski pierādītu metodi – ABA (Applied Behavior Analysis) jeb Lietišķās uzvedības analīzi. Programmu ir izveidojuši profesionāli uzvedības analītiķi no Īrijas, kuri apmācības veidoja ar mērķi stiprināt ģimenes, kurās aug bērni ar AST, kā arī sniegt praktiskas zināšanas un iemaņas, kā palīdzēt savam bērnam brīdī, kad ABA terapijas nodarbības ir grūti vai vispār nav pieejamas speciālistu, finansējuma trūkuma vai garo rindu dēļ. Mācību programmā apgūtās zināšanas būs kā instruments vecākiem, lai viņiem būtu iespēja strādāt ar bērnu mājās, neatkarīgi no tā, vai bērns papildus apmeklē nodarbības pie ABA speciālista vai nē.  Mācību programma būs milzīgs atbalsts un palīgs vecākiem, īpaši Covid–19 pandēmijas ierobežojumu laikā. Ar programmas “Mazie soļi” palīdzību vecākiem būs iespēja turpināt attīstīt bērna prasmes mājas apstākļos, tādējādi nezaudējot sistemātisko darbu un dodot bērnam iespēju attīstīties un būtiski uzlabot dzīves kvalitāti.  Programmu “Mazie soļi” ir plānots ieviest līdz gada beigām, un tā tiks nodota ģimenēm bez maksas.

Svarīga agrīna terapija

Bērniņi ar AST nerunā, komunikācijā izmanto tikai dažus vārdus, dzīvo savā pasaulē, viņu emocijas ir iesprostotas ķermenī, tāpēc ir emocionāli un fiziski grūti audzināt bērnu ar AST, atzīst vecāki un speciālisti. Turklāt katru gadu pieaug bērnu skaits, kuriem diagnosticē AST.

“Bērnus ar AST Bērnu slimnīcas fonds atbalsta jau kopš 2017. gada. Katru gadu palīdzības lūgumu skaits pieaug. Regulāri rindā uz finansiālu atbalstu tiek pieteikti dažāda vecuma bērni, kuriem ir diagnosticēti autiskā spektra traucējumi. Ideāli būtu mērķtiecīgu terapiju sākt bērniem jau agrīnā vecumā – apmēram no divu gadu vecuma, turklāt terapiju nepieciešams turpināt ilgstoši. Ir svarīgi, lai ģimene sadarbotos ar terapeitu un arī ikdienā turpinātu ar bērnu strādāt. Pateicoties nozares speciālistu ieteikumiem, īstenojam projektu, lai ieviestu Latvijā programmu “Mazie soļi”. Tas būs vērtīgs un praktisks atbalsts ģimenēm, kurās aug bērni ar AST. Vienlaikus, sadarbojoties ar atbildīgajām iestādēm, strādājam pie tā, lai bērniem ar AST būtu pieejami arī valsts apmaksāti pakalpojumi,” stāsta Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

 

Esam sertificēti
BM certification iso