18 • 12 • 2020

Mašīnadīšana prasmju uzlabošanai un socializācijai

Jau otro gadu Siguldas novada biedrība „Cerību spārni” startēja Ziedot.lv un AS “Latvijas valsts meži” kopīgi organizētajā sociāli nozīmīgu projektu konkursā un saņēma atbalstu uzsāktā projekta turpināšanai. Projektā iekļauti  15 Siguldas novada iedzīvotāji ar īpašām vajadzībām. Biedrības vadītāja Eva Viļķina skaidro: „Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir ļoti nepieciešama socializācija un savu prasmju attīstīšana, kas nav iespējama, ja cilvēks uzturas tikai savā dzīvesvietā. Šogad projektā piedalās gan jaunpienācēji, gan nodarbības turpina tie, kuri mašīnadīšanu sāka mācīties pagājušajā gadā. Redzam kā progresē cilvēku spējas – piemēram, viens no puišiem ar garīga rakstura traucējumiem divu gadu laikā ir apguvis mašīnadīšanu līdz līmenim, kad pats prot uzmest acis, noadīt un sašūt. Varbūt daudziem tas šķiet ļoti maz, bet redzot konkrētā cilvēka progresu, jūtam lielu prieku. ”

Starp projekta dalībniekiem ir lielas atšķirības – vienam darbs padodas vieglāk, citam lielu piepūli prasa visparastākais darbiņš, taču ir svarīga jebkura apgūta prasme, kas ļauj cilvēkiem justies noderīgākam un dzīvot pēc iespējas pilnvērtīgāku dzīvi.

Biedrība „Cerību spārni” ar Ziedot.lv un “Latvijas valsts meži” finansiālo atbalstu ir iegādājusies vienu adāmmašīna, tādējādi biedrības rīcībā ir jau trīs adāmmašīnas. Iepriekš biedrība divas adāmmašīnas saņēma ziedojumā no cita labvēļa. Nodarbības norit sešas reizes mēnesī . Vaicāta, kā tiek sagādāta dzija un kurš par to maksā, Eva stāsta: „Dziju pērkam no Ogres uzņēmuma. Finansējums izejmateriāliem ir paredzēts arī šajā projektā, taču ar to nepietiek, tāpēc meklējam papildus finansējuma piesaistes instrumentus, tostarp ir atvērts mūsu biedrības ziedojumu konts.”

Mašīnadīšana – tā ir profesija

Nenoliedzami, ka projekta ietvaros lielākais akcents tiek likts uz dalībnieku prasmju attīstību un personīgo izaugsmi, taču īpaši priecē vairāku dalībnieku spējas, kas vainagojas ar uzņēmējdarbības uzsākšanu. Centra vadītāja neslēpj prieku, ka viena no projekta dalībniecēm ar kustību traucējumiem, ir spējusi apgūt mašīnadīšanu pietiekami augstā profesionālā līmenī, lai uzsāktu savu uzņēmējdarbību. Viņa ir iegādājusies savu adīšanas mašīnu, reģistrējusies kā pašnodarbinātā un sākusi komercdarbību, pārdodot savus izstrādājumus. Arī vairākiem citiem mašīnadīšanas prasmes ir labā līmenī, tāpēc izgatavotos izstrādājumus var gan dāvināt, gan pārdot. Galvenokārt top vienkārši izstrādājumi – tautiskās šalles, zeķes, galvas lentas. Ir mēģinājumi adīt arī džemperus un jakas. Eva teic, ka kvalitātei tiek pievērsta ļoti liela uzmanība – visvairāk pacietības un iemaņu prasa izstrādājuma sašūšana, - katram valdziņam ir jābūt sašūtam ļoti precīzi, lai vīlīte būtu praktiski nemanāma.

dsc02906

Projekta ietvaros iegūtās prasmes ir noderīgas ne tikai praktiskajā dzīvē, bet uzlabo arī projekta dalībnieku emocionālo un fizisko stāvokli – viņi jūtas pastāvīgāki, piederīgi sabiedrībai, atrod domubiedrus un draugus, uzlabojas viņu pašvērtējums.

Esam sertificēti
BM certification iso